• Haberler
  • İzmir
  • Elektrikleri kesildi, taşları söküldü, şimdi de susuz bırakıldılar!

Elektrikleri kesildi, taşları söküldü, şimdi de susuz bırakıldılar!

Turgay Kılıç/ YENİ İZMİR-30 Ekim 2020 saat 14.51'de 6,9 büyüklüğündeki depremin 16 saniye sürmesiyle 117 kişi...

Turgay Kılıç/ YENİ İZMİR-30 Ekim 2020 saat 14.51’de 6,9 büyüklüğündeki depremin 16 saniye sürmesiyle 117 kişi hayatını kaybetmiş, binlerce yaralı yaşamı için kolları sıvamaya başlamıştı. 6 Şubat’ta Kahramanmaraş merkez üssünde saat 04.17 sularında 90 saniyelik depreme uykusunda yakalanan 11 İl’de yaşayan yurttaşlardan 70 binden fazlası hayatını kaybetti, yüz binlercesi yaralandı ve binlerce konut yıkıldı. İzmir ve Kahramanmaraş merkez üssündeki sarsıcı depremde evsiz kalan depremzedeler Bayraklı’daki Geçici Yerleşim Yeri’ne (Konteyner Kent) yerleştirildi.

Üçüncü yılda susuz kaldılar

Depremzedelerin iki gün önce (30 Ekim 2023) ‘İzmir depreminde hayatını kaybedenlerin anılması’ konulu anma etkinliğinde onlarca depremzede ve depremde yakınlarını kaybedenler bir araya gelerek ‘Deprem Anıtı’ önünde mum yakıp, kırmızı karanfil bıraktı. Anmanın yapıldığı günde depremzedelerin taşları sökülmüş, elektrikleri kesilerek karanlığa terk edilmişti.

Haber

Hiçliğin ortasında 10 aile

Yaklaşık 3 aydır birçok yıldırma mesajlarını aldıklarını söyleyen depremzedeler, bugün saat 15.00 sıralarında AFAD yetkililerin suyu üst yetkilerin emirlerince kestiklerini ifade etti. İmkânı olan depremzedelerin akrabasına veya kiralık ev bularak taşınmasının yanı sıra imkânı olamayan depremzedeler ise gidecek yerleri olmadıklarını belirterek “Bu bize yapılan bir baskı, yıldırma çalışmasıdır. Bizler burada yaşamak istemiyoruz ama gidecek yerimiz de yok. Olsa neden kalalım ki? Cumhurbaşkanı bizlere söz verdi, ama kimse sözünü tutmuyor. Buradaki belediye de valilik de bizimle ilgilenmiyor” dedi. Hasta olan ve suyu kesilen depremzedeler ise yakınlarına gitmeyi tercih ederken ilaç kullananlar ise gidecek yerleri olmadığından çaresizce dört duvar arasında mum ışığında hiçliğin ortasında kalmayı seçiyor.

Haber

Komşulardan giyim, yiyecek desteği

Konteyner Kent’ten ayrılan ve 9 bin liralık kiralık evde hayatını devam ettirmeye çalışan ailelerden bazıları, konteynerde kalan komşuları için giyim ve yemek desteğinde bulunuyor. Bazı komşular ise susuz ve elektriksiz kalan depremzedelerin kıyafetlerini yıkayıp teslim ediyor.

Haber

Çocuklar aç ve karanlıkta

Çocukların okuldan sonra duş alamadığını ve elektriklerin olmadığı Konteyner Kent’te odun ateşinde yemek yaptıklarını, mum ışığında oturduklarını söyleyen depremzede, Konteyner Kent’te rahatsız edici kokuların yayıldığını söylüyor. Çocuklarını okuldan alan depremzede bir anne, çocuklarına yapacağı yemeği komşudan aldığını söylerken gözleri nemlendi. Komşuların desteği sayesinde ayakta durmaya çalışan depremzedeler çaresizce yaşamını sürdürüyor. Saatlerdir susuz kalan depremzedeler, gidecek yerlerinin olmadığını söyleyerek mücadele edeceklerinin altını çiziyor.

Haber

Bakmadan Geçme