• Haberler
  • Dünya
  • Elektrikli araçlar yangın riskiyle karşı karşıya!

Elektrikli araçlar yangın riskiyle karşı karşıya!

2035 yılına gelindiğinde Türkiye'de elektrikli araç sayısının 4 milyonu geçeceği öngörülürken, son dönemlerde sıkça görülmeye başlanan...

Elektrikli araçlar yangın riskiyle karşı karşıya!
TAKİP ET Google News ile Takip Et

2035 yılına gelindiğinde Türkiye’de elektrikli araç sayısının 4 milyonu geçeceği öngörülürken, son dönemlerde sıkça görülmeye başlanan ve zor söndürülen elektrikli araç yangınları ise insanları bu otomobiller konusunda endişelendiriyor.

Falckon’un Genel Müdürü Anıl Yamaner, geleneksel araç yangınlarından farklı olarak, lityum pillerin yangınlarının söndürülmesinin daha zor olduğunu belirtti. Elektrikli araçların yüksek voltajlı lityum iyon piller kullanması nedeniyle, yangınların söndürülmesinin uzmanlık gerektirdiğini ve bu sürecin itfaiyeciler için ciddi riskler barındırdığını belirten Yamaner, 2024 yılı itibariyle Türkiye’de 100 binin üzerinde elektrikli aracın trafiğe çıktığı bilgisini verdi.

Yamaner, elektrikli araç yangınlarının söndürülmesi için özel yöntemler ve ekipmanların kullanılması gerektiğini vurguladı.

Bu tür yangınlarda su kullanımının etkili olmadığını ifade eden Yamaner, yangın sırasında yapılması gerekenleri şu şekilde sıraladı:

  1. İtfaiyeyi arayın: Aracınızda tutuştuğunu görürseniz, yapılacak en iyi şey itfaiyeyi aramaktır. Lityum yangınını söndürmek ilk etapta zor olmakla kalmaz, aynı zamanda ilk yangından günler sonra bile aniden yeniden alevlenmeye son derece yatkındır. Yangından çıkan dumanın özellikle zehirli olduğunu da hesaba katarsanız, güvenli bir mesafeye gidip profesyonellerin ilgilenmesine izin vermek daha iyi olur.
  2. Soğutma: İtfaiyeciler genel sıcaklığı düşürmek için yanan araca su püskürtür. Kesinlikle köpük uygulaması yapılmamalı. Bu tür yangınlarda ortalama 11-30 ton su kullanılması ve suyun direk batarya sistemine işlenmesi gerekir. Bu yaklaşımın dezavantajı, çok miktarda su kullanılması ve potansiyel toksik akıntının oluşmasıdır.
  3. Yangının kendi kendine sönmesine izin vermek: Bu yöntem hızlı ve makul derecede etkilidir ancak araba yanarken havaya çok fazla zehirli duman salar. Ayrıca, alevler söndüğünde arabadan geriye pek bir şey kalmaz.
  4. Yanan aracı suya daldırmak: Bu yaklaşımla, itfaiyeciler yanan aracı suyla dolu büyük bir metal konteynere koyabilirler. Bu yöntem toksik akış sorununu da ortadan kaldırır ve genellikle sadece su püskürtmekten daha etkilidir. Konteynere daldırma şu an en iyi çözüm.
  5. Yangın battaniyeleri: Yangın battaniyeleri de elektrikli araç yangınlarında faydalı olacaktır.
  6. Tecrit mesafesi: Kazaya uğramış veya yanmış araç, güvenli ortama taşındıktan sonra 300 metre tecrit mesafesi sağlanır. Araç yakınında en az 15 metre alanda yanıcı maddeler bulunmaması gerekir.
  7. Termal Kamera kullanımı: Söndürme işlemi bittikten sonra tekrar alev alma ihtimaline karşı 24 saat boyunca termal kamera ile sıcaklık seviyeleri gözlemlenir.
  8. Yüksek voltaj levhası: Elektrikli araç yangınlarına müdahale sırasında aracın üstüne ve en az 10 metre uzaklığa yüksek voltaj levhası konulur.

BATUHAN VURUŞKANLAR

Bakmadan Geçme