Emekliler ölmeden kendi helvasını kavurdu!

Yeni İzmir Gazetesi’nden Şaha Çimen’in haberine göre, Seferihisar’da 2021 yılında faaliyete geçen 2021 Tüm Emekliler Sendikası...

Yeni İzmir Gazetesi’nden Şaha Çimen’in haberine göre, Seferihisar’da 2021 yılında faaliyete geçen 2021 Tüm Emekliler Sendikası Seferihisar, emeklilerin aldığı 7 bin 500 liralık maaşın onların geçinmelerine yetmediğini, emeklilerin kıt kanaat yaşamaya çalıştığına dikkat çekmek için kendi elleriyle helva kavurup vatandaşa dağıttı.

“AÇLIK SINIRININ ALTINDA”

Seferihisar pazar yerinde kavurdukları helvayı vatandaşa dağıtma nedenini anlatan 2021 Tüm Emekliler Sendikası Seferihisar Yönetim Kurulu Başkanı Tijen Turan, “Emekliler geçinemiyor. En düşük maaşımız 7500 lira. 7500 lirayı da böldüğünüz zaman haftada çok az bir miktar geliyor. Zaten pazardaki fiyatlara da baktığınız zaman ancak bir pazar karşılayabilir. Tabi bunun yanında elektriği var, suyu var. Kirası var. Ulaşımı var. Emeklilier şu an açlık sınırlarının çok çok altında yaşıyorlar. Ona dikkat çekmek için bir eylem yaptık. Ölmeden emeklilerin helvasını kavurduk bugün. Vatandaşa dağıttık” dedi.

Haber

“YAŞAYAN ÖLÜYÜZ”

Tüm Emekliler sendikasının üyelerinden Cemal Ergün, yaptıkları helva eylemiyle alakalı konuşarak emeklilerin sorunlarını şöyle anlattı: Biz emekliyiz yani yaşayan ölüyüz birilerinin gözünde. 7 bin 500 lirayla kim geçinecekse bir ay buyursun geçinsin. Yaşam öyle bir işkence oldu ki bizi adam yerine bile koymuyorlar. Alışverişe gittiğimizde bu emekli bunun parası yok diyorlar. Ev kiraları 7500 liradan 12 bin 500 liraya kadar. Eve mi vereceğiz parayı, alışveriş mi edeceğiz? Geçmişte komşumuzun çocuğuna bir altın çeyrek takabiliyorduk. Şimdi takmak ne kelime yanından bile geçemiyoruz. Sırtımızı dönüyoruz yaşama. Eskiden kahvede oturduğumuzda, arkadaş gel otur çay içelim, şimdi çayları termusa koyup parkta kahvede oturmayarak parktaki bankta çayımızı içiyoruz. Yanına da bir tane simit alabilirsek, onu da 8’e bölerek yiyoruz, böyle bir yaşama mahkum edildik. Emeklilerin kendi sorunlarına sahip çıkmasını bekliyorum. Bu bağlamda sendikal yaşamın gerekli olduğuna inanıyorum. Bu sorun katlanacak siz gençleri de bekleyecek. Yani bize sadece seyirci kalmayın.

Haber

“BİRLİK OLMALIYIZ”

Emekli öğretmen Macit Kelebek ise emeklilerin sıkıntıları şu cümlelerle ifade etti: “Emeklilerin özellikle bizim dışımızdaki işçi emeklilerinin, 7500 aylık alan emeklilerle birlikte sıkıntıları bize de yansıyor. Emeklilerin aylıklarının, ekonomilerinin güçlenmesi için bugün pazar günü, onların daha yoğun olduğu bugünde dikkat çekmek, onların da kendi mali durumlarının farkındalığını yaratmak için onlar için bir helva kavurduk. Helvamızı hep birlikte yiyoruz. Bundan dolayı güçlü, örgütlü bir sendika oluşturursak daha güçlü olursak haklarımızı daha kolay alacağımızın inancındayız.”

Haber Merkezi

Bakmadan Geçme