Emlak el yakıyor, yatırımcı yurtdışına kaçıyor

Türkiye'de gayrimenkul maliyetinin kendini amorti etme süresinin 22 yıla çıktığını, bu sürenin başka ülkelerde 8 yıla kadar kısaldığını söyleyen İzmir Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Mesut Güleroğlu, geçen yıl Türklerin yurtdışında 2,2 milyar dolarlık emlak satın aldığını açıkladı

egedesonsoz.com'un özel haberine göre, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verileri, Türk yatırımcıların, kendi ülkelerinde yapamadıkları konut yatırımını yurtdışında yaptıklarını gösteriyor. Yatırımcılar yurtdışında 2,2 milyar dolarlık gayrimenkul satın aldı. İzmir Emlak Komisyoncuları Esnaf Odası Başkanı Mesut Güleroğlu, emlak fiyatları ve vergi oranlarının sebep olduğu bu kaçış nedeniyle, özellikle vergisel düzenlemelerin yeniden gözden geçirilmesini istedi.

Emlak el yakıyor, yatırımcı yurtdışına kaçıyor

PARALAR  ATİNA, KIBRIS VE DUBAİ’YE KAÇIYOR

Türkiye’de gayrimenkule yatırım yapmak istediği halde ortamın uygun olmaması yüzünden yurtdışına yönelen yatırımcıların  arttığını söyleyen Mesut Güleroğlu, “Ben İzmir Emlak Komisyocuları Odası Başkanı olarak zamanında uyardım. Vergisel boyutta düzenlemeler bir an önce yapılmalı. Aksi takdirde yatırımcıların Atina, Dubai ve Kıbrıs’a konut yatırımları devam edecek, paramız oralara gidecek, diye. Sonuçta dediğim noktaya gelindi” dedi.

İnsanların  yurtdışına yönelme nedenlerini de açıklayan Güleroğlu “Birincisi Golden vize alabilmek için. Belli bir miktarda yatırım yaptığında vize sorun olmaktan çıkıyor, hatta AB ülkelerindeki tüm kapılar açılıyor. İkincisi yatırımcı Türkiye’de mülk satın aldığında onu 5 yıl boyunca satamayacak. Vatandaş, satın aldığı konutu 5 yıl satamama sıkıntısını çekmek istemiyor.  Satarsa yüzde 40'a yakın ekstra vergi ödeyecek. Üçüncüsü alım satım vergilerinin yüksekliği. Yurtdışında gayrimenkul alınca, kira gelirini euro olarak alıyor, daha düşük vergi ödüyor ve daha çok kazanç sağlıyor. Bir de amorti etme süresi var. Yurtdışında geri dönüşler daha kısa. Mesela Kıbrıs’ta bir ev aldınız, size dönüşü 8 yıl. 8 yılda yatırdığınız parayı çıkarırsınız. Fakat Türkiye’de bu süre, 22 yıl. Bu şartlarda insanlar neden Türkiye’de konuta yatırım yapsın?” diye konuştu.

VERGİLER MAKUL SEVİYELERE ÇEKİLMELİ

Başkan Güleroğlu, şöyle devam etti;  “Konut fiyatlarını düşürmekten öte, vergisel boyutları makul seviyelere çekmek lazım. Emlak vergisi ve alım satım vergilerinin astronomik seviyeden aşağılara çekilmesi gerekiyor. 3 milyon liraya bir konut aldınız. Siz tapuda 500 bin lira gösterdiniz. Üçüncü yılın sonunda bu konutu 5 milyon liraya satmak için ilana çıktınız. Kendi kendinizi ihbar etmiş oluyorsunuz bu ilanla. O zaman aradaki 4,5 milyonluk farkı baz alarak, yüzde 40 vergi ödemenizi istiyor devlet. Bugün yüzde 2 satıcıdan, yüzde 2 alıcıdan vergi alınıyor. Bu oranların yüzde 0,5, yüzde 0,5 olsun önerisinde bulunduk. Bir kereye mahsus vergi barışı yapılsın, dedik. Düşük bedel gösterilmiş konutlar için, imar barışı gibi vergi barışı da düzenlensin, insanlar imar barışındaki gibi makul bedel ödeyerek konutunun gerçek değerini yükseltsin, dedik. O zaman herkes konutunun değerini gerçek değer üzerinden gösterir. Bu şekilde devlet, satış olmadan da bir gelir elde eder. Ne yazık ki şartlarımız ağır. Paramız, bu olumsuz şartlar yüzünden dışarı kaçıyor. Bu şartlar değişmediği sürece daha çok paramız yurtdışına kaçar.”