‘Enflasyon pusuda’

Yeni İzmir Gazetesi’nden Semi Tektaş’ın haberine göre TÜİK enflasyon rakamlarını açıkladı. Yıllık tüketici enflasyonu yüzde 61,36’ya...

Yeni İzmir Gazetesi’nden Semi Tektaş’ın haberine göre TÜİK enflasyon rakamlarını açıkladı. Yıllık tüketici enflasyonu yüzde 61,36’ya geriledi. Aylık TÜFE ise yüzde 3,43 oldu. Ayrıca on iki aylık ortalamalara göre de TÜFE yüzde 54,26 arttı. Türkiye’de 28 Mayıs seçimlerinden sonra ekonomin başına geçen Mehmet Şimşek, ekonomide enflasyonist bir tablo çizmeye devam ederken, vatandaşın alım gücündeki düşüş sürüyor. Asgari ücrete yapılan zamlar hızla erirken yeni yıla girmeden yeni maaş zamları da merak konusu olmaya başladı. Piyasa Uzmanı Fatih Güneş, yıl sonunda enflasyon rakamlarını düşük tutulacağını, maaşlara bu oranda zam yapılacağını ama yerel seçimler dolayısıyla cumhurbaşkanının ekstra bir zam yapacağını iddia etti. Güneş, ayrıca yerel seçimlerden sonra hükümetin zam furyasına gireceğini ve maaşların çok ciddi oranda eriyeceğini söyledi.

Haber

Piyasa Uzmanı Fatih Güneş

“GEÇEN YILIN AŞAĞISINDA”

“Enflasyon rakamları aslında gazete manşetlerinde ya da belli başlı kişiler tarafından şaşkınlıkla karşılandı ama bizi şaşırtmadı” diyen Güneş, “Çünkü biz zaten bundan yaklaşık bir yıl önceki yorumlarımızda bile birikmiş enflasyonun bu dönemlerde bu rakamlara geleceğini dile getirmiştik. Öncelikle onu ifade etmek gerekiyor. İkincisi de bu enflasyon oranları açısından baktığımız da uzun zaman sonra yeni ekonomi yönetiminde ilk defa oluşan bir şey oldu. Öncesinde TÜİK rakamlarıyla ENAG rakamları ya da sendikaların rakamları arasında uçurumlar olurdu. Hatta 2 katı kadar fark olduğu dönemlerde şahit olduk. Yeni ekonomi yönetimiyle beraber bu rakamlar birbirine yaklaştı. Hatta bir ilginç gelişme oldu, birkaç ay önce TÜİK’in rakamları ENAG rakamlarının üstünde çıktı. TÜİK’in rakamlarının reel rakamlara yaklaştığını ifade edebiliriz” diye konuştu.

ZAM FURYASI

Yıl sonu enflasyon rakamlarının düşük gösterilip maaşların zam oranlarının düşük gösterilme ihtimaline karşı Güneş, “Devlet bu riski göze alamaz. Önümüzdeki 3 ay rakamları yine bir şekilde manipüle edeceğini şimdiden söyleyebilirim. İkincisi ise bunun politik yorumu var, önümüzde yerel seçimler olduğu için şöyle bir olay yaşanacak. Tarih bize şahitlik etsin. Şimdi bu enflasyon rakamlarını düşük gösterecekler. Akabinde zamlar gelecek, sonrasında da cumhurbaşkanını çıkıp bir açıklama yapacak. Diyecek ki ‘ben bu zamların bir tık daha üzerine ekliyorum. Bakın yüzdelik oranlarda enflasyon oranlarının çok üstünde bir zam yapıyorum’ diyecek. Bunun nedeni 31 Mart’ta yaşayacağımız yerel seçimler. Yine bir şekilde enflasyon rakamlarını aşağıda tutulmaya çalışacaklar. Daha sonra bu rakamların altında bir asgari ücret ve emekli zammı gelecek. Daha çok asgari ücrete zam gelecek, emeklilere aynı oranda zam gelmeyecek. Ondan sonra 31 Mart yerel seçimlerden sonra asgari ücret korkunç bir şekilde değerini yitirecek. Nedeni şu, devletin yerel seçimler sonrasına beklettiği korkunç zamlar var. Akaryakıt bunlardan biri, enerji ikincisi mesela şu anki elektrik fiyatları son derece düşük. Devlet tarafından düşük tutulmaya çalışılıyor. 31 Mart’tan sonra artık bunun önü açılacak. Bunun önü açıldığı zamanda enerji fiyatlarına, elektrik fiyatlarına, akaryakıt fiyatlarına gelen her zam otomatikman kullandığımız her ürünün fiyatını yüzde 40-50 arttıracak. Özel ve lüks tüketim değilse çok önemli ihtiyacımız olan malları şimdiden temin edip satın almakta fayda var” diye konuştu.

‘DEMOKRASİLERDE MANİPÜLASYON OLMAZ’

Ekonomist Turgay Bozoğlu, “Enflasyon rakamları hem asgari ücret hem emekli hem de devlet memurlarını ilgilendirdiği için önemli bir rakam. Maaşların belirlenmesini elbette etkileyecek ama bir manipülasyon olur mu bilmiyorum. Enflasyon yıllık 61.36 ama ENAG, bunun iki katını hesaplıyor bu rakam da 126.18. Benim tahminime göre Kasım-Aralık da buna benzer olacak. Yıllık da 65 ile 70 arasında bir oran göreceğimizi düşünüyorum. Merkez Bankası yıl sonu enflasyon tahminini 2023 yılı için yüzde 65 ve üst sınır da yüzde 68. Manipülasyonun demokrasinin olduğu ülkelerde akla dahi gelmemesi lazım. Geçmişte ENAG ve TÜİK arasındaki fark ve yaşadıklarımız manipülasyon korkusunu içimize düşürüyor. Umarız olmaz. Tahminimiz eğer enflasyon farkı eklendiğinde gelecek zam yüzde 34 olacak. Devlet memurlarında ve memur emeklilerine artı 15 ekleneceği için yüzde 50 civarında zam alınacağını bekliyoruz. Tabi bu bir tahmine dayalı, son iki ayın rakamlarını bilmiyoruz. Mehmet Şimşek’in konuşmaları sanıyorum enflasyon farkı vermeyebiliriz anlamına gelebilir ama belki bunu ocak için değil temmuz için yapabilir. Sayın Bakan, geleceğe bakacağını geçilen enflasyonun etkilenmediğini söyledi. Temmuz’da sadece toplu görüşmedeki yüzde 10 zam alınabilir. Enflasyon hem MB Başkanı’nın açıklamaları hem de tahminime göre Mayıs’ta enflasyonun yüzde 75-80’e çıktığını görebiliriz. Bugünden baktığınızda ücretler zaten enflasyon altında erimişken bir telafi olmayacağı anlamına gelebilir” diye konuştu.

5 YIL SONRA BELKİ

İYİ Parti Ekonomi Politikalar Başkanı Selim Amato, “Enflasyonu dü-zel-te-mez-ler. Bu enflasyon rakamları bir anda nasıl olmadıysa bir anda da düşmeyecek. Ama 5 sene sonra belki düzelebilir. Şimdiki hükümetin bu politikaları gösteriyor ki düşmeyecek, çünkü hazinende para yok, çünkü politika yok. Yönetemiyor, yerel seçimlerde geliyor iyice batıracaklar, para lazım çünkü” diye konuştu.

Haber Merkezi

Bakmadan Geçme