Enflasyon yüzünden stoklama tarih oldu

Perakende sektörü fiyat ve karlılık belirleme konusunda enflasyon kıskacında. Ürün maliyetlerine bağlı olarak fiyatlar sürekli yükselirken,...

Perakende sektörü fiyat ve karlılık belirleme konusunda enflasyon kıskacında. Ürün maliyetlerine bağlı olarak fiyatlar sürekli yükselirken, sektörde kar oranları da düşüyor. Satış adetlerinin düşmesi de fiyatlandırmada cesur davranmayı engeliyor.

Forbest Mağazaları’nın sahibi Leva Mağazacılık’ın Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Acar, 5 yıl önce bir üründen yılda 10 bin tane satarken, şimdi 5 bin bile satamadıklarını belirterek, “Önceden işletme maliyetleri bu kadar hızlı artmıyordu. Şimdiki cirolar bu masrafları karşılamıyor.  Zaten çalışacak insan bulmak zorlaşırken, çalışanların maliyeti de arttı. İşçilik, stok, nakliye, enerji maliyetleri çok yükseldi. Su bile çok pahalı. Kar marjları düştü. Kar marjlarını artırmak gerekiyor. Ülkenin para politikası, faizler yüzünden bütün dengeler değişti. Zaman para oldu, zaman paradan değerli. Karlılığı artırırsak ürün satılmıyor. Karlılığı minimumda, müşteri memnuniyetini ön planda tutuyoruz dedi.

“ESKİDEN ELDE KALANI KAMPANYA İLE SATARDIK, ARTIK YAPAMIYORUZ”

Pek çok ürün ya da hammaddesi dışarıdan dövizle geliyor. Döviz kurlarının yüksekliği, paranın değersizleşmesi,  ürün maliyetlerini kontrol edilemez hale getirdi. Marketlerde ve perakende mağazalarda aynı ay içinde birkaç kez etiket değiştirilir hale geldi. Bu da firmaların ürün depolamasını engeller hale getirdi.

Mehmet Acar, bu konuya da açıklık getirerek, “Eskiden ürün satılmazsa, kampanya yapar bir şekilde satardık. İndirimli ürün etiketi koyardık. Cüzi karlarla tüketici için uygun hale getirilirdi. Enflasyonla paranın değeri eridiği için, bu da artık sorun oluyor. Ürünü birkaç yıl içinde satarız diyemiyoruz. 10 liralık ürün satılmadığında en kısa sürede 15 liraya satmak gerekiyor. 30 lira bile yapsanız, enflasyonda eriyor. Mal alırken daha dikkatli oluyoruz. Depolama konusunda dikkatliyiz. Depoda bekletme lüksümüz kalmadı. Daha az miktarlarda alıyoruz. Stoklamadan kaçınıyoruz. Bizim ürün verdiğimiz büyük market zincirleri var. Onlar da böyle davranıyor. Eskiden 200 bin adet aldığı ürünü 100 adet alıyor. Onlar da kampanyalar yapıyor” diye konuştu.

HÜSNİYE SEVAL ACUN

Bakmadan Geçme