Enginar’ın tanesi pazarda 10 TL

 Şaha Çimen YENİİZMİR/ İzmir ve çevresinde yetişen, şu an hasadı devam eden ve salatasıyla, pilavıyla, zeytinyağlı...

Enginar’ın tanesi pazarda 10 TL
TAKİP ET Google News ile Takip Et

 Şaha Çimen YENİİZMİR/ İzmir ve çevresinde yetişen, şu an hasadı devam eden ve salatasıyla, pilavıyla, zeytinyağlı yemekleri başta olmak üzere 10- 15 çeşit yemeğine farklı damak tadı veren enginarın tanesi pazarda 10 liradan satılıyor. Sadece çiğ tüketilmesi bile envai fayda sağlayan enginarın üreticiden tüketiciye ulaşması ise sancılı oluyor. Üretici maliyetlerini karşılayamadığından tüketici de bir enginarı 10 liradan satın almaktan yakındığı için enginarın tadına ya ucundan bakılıyor ya da tadından vazgeçiliyor.

 

‘3 çeşit üretiyoruz’

Seferihisar’ın Düzce köyünde 10 yıldan beri enginar üreticiliği yapan Havva Yılmazer, enginarın üreticiden tüketiciye ulaşıncaya kadar geçen süreci anlattı. Eşiyle beraber kendi bahçesinde yıllardır Sakız, Bayrampaşa ve Mor enginar çeşitlerini yetiştirdiklerini söyleyen enginar üreticisi Havva Yımazer, enginarın yetişmesi için bir yılın ama tüketilesi içinse iki aya ihtiyaç olduğunu ama havanın durumuyla alakalı olarak enginar hasadında değişikliğe gidilebileceğini anlattı. Yılmazer şöyle devam etti: “Enginarın mevsimsel bir durumu var. Havalar çok sıcak giderse 20 gün içerisinde enginar biter. Ama hava serin giderse haziran sonuna kadar enginar olur. Duruma göre fiyatlarda inişler çıkışlar da olacaktır. İki aylık bir süresi vardır. 1 yıl yetiştiği halde iki ayda tüketilen bir üründür. Tazeliğini koruyabilmesi içinse pazara gelmeden bir gün öncesinden akşam enginarı kesip sabahına pazara getiriyoruz.”

Haftanın dört günü pazarda eşiyle beraber enginar sattığını söyleyen Yılmazer, enginarı maliyetlerinin çok altında sattıklarını dile getirdi.

 

‘Zararına satış’

 Geçen seneki maliyetlerle bu seneki maliyetler arasında çok fark olduğuna dikkat çeken Yılmazer, “Geçen sene ilk bahçemize getirdiğimiz işçilerimize 150 lira verirken bu sene işçilere 350 lira yevmiye veriyoruz. Yarın saat fazla çalıştıklarında 500 lira yevmiye oluyor. Biz bunun maliyetini kurtaramıyoruz zaten. Bu sene her şey iki hatta üçe katlanmışken ve benim bu sene enginarın tanesini 15 liraya satmam gerekirken geçen sene sattığım fiyattın üstüne 2 lira koyarak satıyorum. Enginar şu an pazarda tanesi 10 liradan satılıyor. Malım elimde kalmasın diye olması gereken fiyatın çok altında satışımı gerçekleştiriyorum” dedi.

 

 

 

Bakmadan Geçme