Erdoğan, BM Genel Kurulu’nda konuşacak

Her yıl Eylül ayında BM Genel Merkezi’nde düzenlenen Genel Kurul toplantılarının 78.’sine, 193 ülkenin üst düzey...

Erdoğan, BM Genel Kurulu’nda konuşacak
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Her yıl Eylül ayında BM Genel Merkezi’nde düzenlenen Genel Kurul toplantılarının 78.’sine, 193 ülkenin üst düzey temsilcileri katılacak. Bugün başlayacak toplantılar, 26 Eylül’e kadar sürecek. Toplantılar yine BM üyesi ülkelerin devlet ve hükümet başkanlarıyla, bakanlarını ve delegasyonlarını bir araya getirecek.

Erdoğan ilk kez 2005’te Türkiye Başbakanı olarak Kurul’a hitap etmiş; 2007, 2009 ve 2011 yıllarındaki toplantılara da aynı sıfatla katılmış; 12. Cumhurbaşkanı seçildiği 2014 yılından itibaren de aralıksız bu toplantılarda konuşma yapmıştı.

Erdoğan, 2014’teki 69. BM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, BM Güvenlik Konseyi’nin halen 5 olan daimi üye sayısının artması ve örgütte reforma gidilmesi gerektiğini vurgulayarak, “Dünya beşten büyüktür” demişti.

KURULDA HANGİ KONULAR TARTIŞILACAK?

Dünya liderleri BM Genel Kurulu’nda bir araya geldiklerinde, uluslararası kalkınma ve iklim değişikliğiyle mücadele gündemin üst sıralarında yer alacak.

Ukrayna savaşının da önemli bir gündem maddesi olması muhtemel.

BM üyesi ülkelerin, örgütün “sürdürülebilir kalkınma hedeflerine” nasıl ulaşılacağını tartışacakları konferans dün başladı ve bugün sona erecek.

Dünyada açlığın ve yoksulluğun sona erdirilmesi, dünya çapında gelirlerin ve eğitimin iyileştirilmesi, temiz suya ve sanitasyona erişimin artırılması, bu hedeflerden bazıları.

19 Eylül-26 Eylül tarihleri arasında Devlet ve Hükümet Başkanları BM Genel Kurulu’nda birer konuşma yapacak.

Liderler bu konuşmalarda, ülkelerini ilgilendiren konuları da gündeme getirebiliyor.

BM İklim Hedefi Zirvesi ise yarın yapılacak. Zirvenin amacı, iklim değişikliğiyle mücadeleye yönelik eylemleri hızlandırmak.

BM Genel Kurulu sırasında ekonomik kalkınmanın finansmanı, salgın hastalıklarla mücadele ve nükleer silahsızlanma konularında da konferanslar düzenleniyor.

BM Genel Kurulu’nun başkanı her yıl seçiliyor. 2023’te bu göreve Trinidad ve Tobagolu diplomat Dennis Francis seçilmişti.

HABER MERKEZİ

Bakmadan Geçme