Erken tanı, çocukların sağlıklı geleceği için şart

Otizmde erken tanı, çocukların gelişimini büyük ölçüde etkiliyor. Tüm detaylar haberimizde...

Dünya Otizm Farkındalık Günü, otizmin erken tanı ve tedavi edilmesinin önemini vurgulamak amacıyla her yıl 2 Nisan'da kutlanıyor. Medicana Konya Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Hikmet Akbulut, otizmin 1940’lı yıllarda tanımlandığını ve Birleşmiş Milletler tarafından farkındalık oluşturmak için bu günün belirlenmiş olduğunu belirtti. Dr. Akbulut, otizmin nörogelişimsel bir hastalık olduğunu ve erken teşhisle tedavi edilmesinin çocukların gelişiminde büyük farklar yaratabileceğini ifade etti.

ERKEN TEŞHİS VE EĞİTİM 

Otizmin erken tanısı, çocukların sağlıklı bireyler olarak gelişmelerini sağlayabiliyor. Özellikle annelerinin, çocuklarının yaşıtlarıyla uyumsuz davranışlar sergileyen, sürekli aynı cisimlerle ilgilenen, dil gelişiminde sorunlar yaşayan ve belirgin hareketler yapan çocukları fark edebildiğini söyleyen Dr. Akbulut, erken müdahale ile bu şikayetlerin geriye çevrilebileceğini vurguladı. Çocukların rutin kontrollerde nörolojik gelişimlerini takip ettiklerini belirten Dr. Akbulut, nörolojik gelişim geriliği tespit edilen çocukların, çocuk psikiyatristleri ve nöroloji uzmanlarına yönlendirilerek tanı konulduğunda ilk 3 yaşta eğitime başlanmasının büyük önem taşıdığını söyledi.

SAĞLIKLI GELİŞİM DESTEKLENİYOR 

Dr. Akbulut, çocuk psikiyatristlerinin ve nöroloji uzmanlarının birlikte çalışarak erken teşhis konulan çocuklara özel eğitim verilmesi gerektiğini ifade etti. Bu noktada Konya’daki SOBE kurumunun, otizmli çocuklar için başarılı bir eğitim süreci sunduğunu belirtti. Ailelerin, çocuklarının gelişimindeki farklılıkları fark ettiklerinde mutlaka uzmanlara başvurmaları gerektiğini söyleyen Dr. Akbulut, "Özellikle çocukların dil gelişiminde sorunlar ya da yaşıtlarıyla uyumsuzluk gözlendiğinde, uzman bir hekim tarafından yönlendirme yapılması, erken yaşta tedaviye başlanmasını sağlar" şeklinde konuştu.