Erken tedavi, görme kaybını önlüyor
Göz tansiyonu olarak bilinen glokom, erken tedavi edilmediği takdirde körlüğe yol açabiliyor. Uzmanlar, hastalığın erken tanı ve tedavi ile engellenebileceğini vurguluyor.
Kaşkaloğlu Göz Hastanesi’nden Op. Dr. Sedat Selim, glokomun ülkemizdeki yaygınlığına dikkat çekerek, dünya genelinde yaklaşık 70 milyon glokom hastası bulunduğunu ve bunun 1,5 ila 2 milyonunun Türkiye’de yaşadığını söyledi. Glokom, özellikle 40 yaş üstü bireylerde %2, 60 yaş üstü bireylerde ise %10 oranında görülüyor.
HASTALARIN YARISI GLOKOOM OLDUĞUNUN FARKINDA DEĞİL
Glokom hastalığı, başlangıçta belirti vermediği için hastaların yaklaşık yarısı, hastalıklarının farkında olmuyor. Op. Dr. Selim, “Glokom, göz içi basıncının görme sinirini tahrip edecek kadar yükselmesi sonucu görme kaybına yol açan bir hastalıktır. Bu hastalık tedavi edilmediğinde körlüğe kadar gidebilir,” dedi. Glokomun, göz içi sıvısının boşaltılmasının engellenmesi sonucu göz içi basıncının yükselmesiyle ortaya çıktığını belirten Selim, hastalığın açık açılı ve kapalı açılı olmak üzere iki ana türü olduğunu ifade etti.
SİNSİ İLERLEYEN BİR HASTALIK
Op. Dr. Sedat Selim, glokomun sinsi bir şekilde ilerlediğini ve başlangıçta ağrı ya da görme bozukluğu gibi belirtiler göstermediğini belirtti. “Erken teşhis edilmezse, görme sinirindeki hasara bağlı olarak kör noktalar oluşur. Hastalık ilerledikçe, etrafı görmek zorlaşır ve hastalar %50 oranında görme kaybı yaşayabilir,” dedi.
RİSK FAKTÖRLERİ NELERDİR?
Glokom hastalığının başlıca risk faktörleri arasında ailede glokom geçmişi, uzun süreli kortizon kullanımı, şeker hastalığı, yüksek ya da düşük tansiyon, miyopi ve hipermetropi gibi görme bozuklukları, göz yaralanmaları ve migren yer alıyor.
ERKEN TEŞHİS İLE YÜZDE 90 BAŞARI
Glokom tedavisinde damla ve ilaç tedavisi, SLT lazer tedavisi ve cerrahi müdahale gibi üç ana seçenek bulunuyor. Dr. Selim, tedaviyle göz içi sıvı basıncının düşürülerek görme sinirlerinin korunabileceğini ve erken teşhisle tedavinin %90 oranında başarılı olabileceğini belirtti.
40 YAŞ ÜSTÜ HERKES GÖZ KONTROLÜNDEN GEÇMELİ
Op. Dr. Sedat Selim, 40 yaş üzerindeki her bireyin, düzenli olarak uzman bir göz hekimine muayene olması gerektiğini vurgulayarak, “Göz içi basıncının ölçülmesi tek başına glokom tanısı koymak için yeterli değildir. Erken teşhis ve tedavi, glokomun yol açacağı görme kayıplarını önleyebilir,” diye konuştu.
Glokom, erken dönemde fark edilmezse ciddi sonuçlar doğurabilecek bir hastalık olarak dikkat çekiyor. Bu yüzden uzmanlar, düzenli göz kontrollerinin önemini bir kez daha vurguluyor.