• Haberler
  • Ekonomi
  • ESBAŞ, su verimliliğini arttırmak için yatırım seferberliği başlattı

ESBAŞ, su verimliliğini arttırmak için yatırım seferberliği başlattı

İzmir'e su sağlayan barajlardaki doluluk oranının tarihindeki en dip seviyelere düşmesi nedeniyle harekete geçen ESBAŞ, Ege Serbest Bölgesindeki üretimin su krizinden en az etkilenmesi için yatırım seferberliği başlattı.

Bölgedeki firmalarla iş birliği içinde, sanayi üretiminde kullanılan suyun daha verimli kullanılması için harekete geçen ESBAŞ, geri dönüşüm sularının kullanımını ve yağmur suyu hasadını sağlayacak yatırımların bölgede yaygınlaştırılması ile su ayak izini azaltmayı hedefliyor. ESBAŞ Genel Müdürü Yusuf Kılınç, etkisini yıldan yıla arttıran kuraklığın ve aşırı sıcakların sanayide kullanılan suyun geri dönüşümünü sağlayacak yatırımları acil olarak yapmayı zorunlu kıldığını belirtti.

Su Yönetiminde Yeni Stratejiler

ESBAŞ, Ege Serbest Bölgesinin genişleme alanında yeni inşa ettiği binalarda, yağmur suyunu toplayıp kullanma sistemlerini devreye soktu. Ayrıca, günde 25 bin kişiye yemek üreten ESBAŞ Yemek Üretim Tesisinde, bulaşıkhaneden çıkan suyu arıtarak sulama suyu olarak kullanma aşamasına getirdiklerini açıkladı. Kılınç, büyük peyzaj alanlarına sahip bölgelerde su tüketimini azaltmak amacıyla su ihtiyacı az olan bitkilerden oluşan kurakçıl peyzaj alanlarının artırıldığını da sözlerine ekledi.

ESBAŞ, su verimliliğini arttırmak için yatırım seferberliği başlattı

Su Kıtlığına Karşı Önlemler

Kılınç, İzmir’de su kesintisi uygulandığında devreye aldıkları 8 bin metreküplük depoların bölgedeki firmaların ihtiyacını ancak 2 gün karşılayabildiğini belirterek, depo kapasitesini arttırmanın da su krizini çözmeye yetmeyeceğini ifade etti. Su olmadan üretim süreçlerinde soğutma ve yıkama alternatiflerini oluşturmanın gerekliliğine dikkat çeken Kılınç, suyu dönüştürecek yatırımların uzun sürdüğünü ve ESBAŞ’ın tek başına bu krizi yönetemeyeceğini vurguladı.

Prof. Dr. Nuri Azbar’dan Küresel Su Krizi ve Çözümler

Toplantıda konuşan Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Biyomühendislik Bölümü Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Nuri Azbar, küresel su krizinin etkilerini ve çözüm önerilerini ele aldı. Azbar, Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, dünyada 2,1 milyar kişinin evinde temiz su bulunmadığını ve 2030 yılına kadar 700 milyon kişinin su kıtlığı nedeniyle göç etmek zorunda kalacağını belirtti. Türkiye’nin su kaynaklarının tarımda, evsel kullanımda ve endüstriyel kullanımda nasıl bölündüğünü de açıkladı.

Sanayi Üzerindeki Etkiler ve Çözüm Önerileri

Azbar, global su krizinin sanayi üzerinde ağır etkileri olacağını ve devletlerin su krizine karşı mücadelede su yönetim politikasını enerji planlaması, kentsel planlama ve tarım politikası ile birlikte ele alması gerektiğini belirtti. Sanayi üretiminde su tüketimini 300 tonlardan 25 tonlara düşüren uygulamaların mevcut olduğunu ve su ayak izinin belirlenmesi ile yağmur hasadının yapılması gerektiğini vurguladı.

Sürdürülebilirlik Komitesi Kurulması

Su Zirvesi’nde, Ege Serbest Bölgesinde su verimliliği ve çevreyi koruyan uygulamalar konularında çalışmalar yürütmek üzere “Sürdürülebilirlik Komitesi” kurulması kararlaştırıldı. Toplantıya katılan firma temsilcilerinin gönüllü katılımı ile komite üyeleri belirlendi. Bu komite, bölgedeki su yönetimi ve çevre koruma stratejilerinin uygulanmasına öncülük edecek.

Bakmadan Geçme