Esnaf Suriyelilerle rekabet edemiyor

Kayıt dışı çalışan Suriyeliler nedeniyle İzmir esnafının kepenk kapatma noktasına geldi. Suriyelilerin vergi vermemeleri, sigorta ödemeleri nedeniyle ucuz işçilik yapmasının haksız rekabet yarattığını söyleyen İzmir Terziler ve Konfeksiyoncular Esnaf Odası Başkanı Mustafa Güvenli, 'Benim vergisini ödeyen esnafım nasıl ayakta kalacak?' diye sorarken İzmir Ayakkabıcılar Odası Başkanvekili Tahsin Çobanoğlu, 'Kayıt dışı çalışan Suriyeli işçi, sektöre çok büyük zarar veriyor' dedi.

İzmir esnafı, Suriye esnafı için denetim istiyor.

Vergi, stopaj, sigorta masrafları nedeniyle beli bükülen Türk esnafı, bir de kayıt dışı çalışan Suriyelilerle rekabet etmeye çalışıyor. Denetimsizlik nedeniyle haksız rekabet ortamına ayak uyduramayan İzmir esnafı kepenk kapatma noktasına geldi. 

“KONFEKSİYON SEKTÖRÜNÜ SURİYELİLER ELE GEÇİRECEK”

Türk esnafının, vergi vermeyen Suriyelinin ucuz işçilik maliyetleriyle mücadele edemediğini söyleyen İzmir Terziler ve Konfeksiyoncular Esnaf Odası Başkanı Mustafa Güvenli, Suriyelilerin piyasa dengelerini bozduğunu söyledi.

Türk terzinin 50 liraya yaptığı işi Suriyelinin 20 TL’ye yaptığına dikkat çeken Başkan Güvenli, “Ekonomik kriz nedeniyle esnafınız zaten zor durumda. Benim esnafım; vergisini veriyor, stopajını sigortasını ödüyor. Ancak Suriyeli kayıt dışı çalışıyor, vergi vermiyor, sigorta yatırmıyor. Türk esnafı maliyetler nedeniyle gömleği 50 TL’ye dikebiliyorken Suriyeli 20 TL’ye dikiyor. Şikayet ediyoruz ancak kimse bir şey yapmıyor. Esnafımız kepen indirmeye başladı, yakında İzmir’de konfeksiyon sektörünü Suriyelilerin ele geçirecek”

"SURİYELİLER EN ÇOK AYAKKABICILIK SEKTÖRÜNE ZARAR VERİYOR"

Bütün sektörlerde olduğu gibi Suriyeli probleminin ayakkabıcılık sektöründe olduğunu söyleyen İzmir Ayakkabıcılar Odası Başkanvekili Tahsin Çobanoğlu, "Kayıt dışı çalışan Suriyeliler en çok bizim sektörde problemler oluşturuyor. Bizim arkadaşlar kayıt dışı çalışan ve vergi ödemeyen Suriyelilerle rekabet edemiyor. Sigortacı gelip bizim firmalarımızı düzenli denetliyor uygun olmayan bir şey varsa ceza yazabiliyor ancak Suriyeli sigortasız çalıştığı için bir şey yapamıyor. Bu problemin çözümü kontrolden geçiyor. Kayıt dışı çalışan Suriyeliler, sektöre çok büyük zarar veriyor. Kayıt dışının engellenmesi için denetimlerin artması gerekiyor" ifadelerini kullandı.

İzmir Ayakkabıcılar Sitesi'nin Suriyelilere geçtiği iddialarına da yanıt veren Tahsin Çobanoğlu, "Böyle bir şey yok, Biz emniyette yabancı şube ile çalışmalar yapıyoruz. Bizim 1300 tane kayıtlı Türk üyemiz var 20 tane de Suriyeli üyemiz var. Ayakkabıcılar Sitesi'nin Suriyelilere geçtiği iddiaları asılsızdır" dedi.

"TÜRK TERZİLERE TALEP AZALDI"

Giderleri nedeniyle fiyatları yükseltmek zorunda kaldığını söyleyen İzmir Kemeraltı Çarşısı’nda 20 yıldır terzilik yapan H.D., “Giderlerimiz özellikle vergilerimiz çok arttı. İşçilerin sigortaları ve maaşları nedeniyle bizler de fiyatları belli sınırda tutmak zorundayız. Pek çok kişi burada ev geçindiriyor. Ancak Türk terzilere talep azaldı, vatandaş ucuz diye Suriyeli esnafı tercih ediyor. Bir de üstüne bize yüksek fiyat çektik diye tepki gösteriyor. Ancak onun sigorta ödemediğini, vergi vermediğini bilmiyor" diye konuştu.

SELMA ARTAR

Bakmadan Geçme