EÜ Etnografya Müzesi'nde Mizah Dergisi Koleksiyonculuğu konuşuldu

Ege Üniversitesi Etnografya Müzesi'nde düzenlenen 'Müze Söyleşileri' kapsamında, 'Mizah Dergisi Koleksiyonculuğu' konulu ilginç bir söyleşi gerçekleştirildi.

Söyleşinin moderatörlüğünü, Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Haluk Sağlamtimur yaparken, konuşmacı olarak Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Oğuz Dicle yer aldı.

KATILIMCILAR SANATSEVERLERLE BULUŞTU 

EÜ Etnografya Müzesi'nde Mizah Dergisi Koleksiyonculuğu konuşuldu

Etkinliğe Ege Üniversitesi Etnografya Müzesi Müdürü Doç. Dr. Dilek Maktal Canko, akademik ve idari çalışanlar, sanatseverler ve öğrenciler katıldı. Prof. Dr. Sağlamtimur’un moderatörlüğünde, mizah dergisi koleksiyonculuğuna dair derinlemesine bir konuşma yapılırken, Prof. Dr. Oğuz Dicle, koleksiyonculuk hakkında farklı bakış açıları sundu.

MİZAH DERGİSİ KOLEKSİYONCULUĞU 

EÜ Etnografya Müzesi'nde Mizah Dergisi Koleksiyonculuğu konuşuldu

Prof. Dr. Oğuz Dicle, mizah dergisi koleksiyonculuğunun çeşitli yaklaşımlarını anlattı. Dicle, “Her dergiden birer tane örneğim olsun diye düşünenler olabilir. Bu oldukça zor bir yol olmakla beraber önemli bir yoldur. İlk sayılara düşkün olanlar var. Kısa dönem çıkmış olan dergilerde ise tüm seriye sahip olayım düşüncesi vardır. Ayrıca nadir örnekler koleksiyonerlerin her zaman peşinden koştuğu şeylerdir. Örneğin bir sayı çıkıp sonra kapanmış mizah dergileri koleksiyonerler için çok kıymetli olabilir” ifadelerini kullandı.

KARİKATÜR VE MİZAHIN TOPLUMSAL DEĞERİ 

EÜ Etnografya Müzesi'nde Mizah Dergisi Koleksiyonculuğu konuşuldu

Prof. Dr. Dicle, karikatür ve mizahın önemini vurguladı. “Karikatür ve mizah, bireylerin düşüncelerini daha kolay ifade etmelerini sağlar. Karmaşık konuları basit ve anlaşılır bir biçimde sunarak insanların daha geniş bir perspektife sahip olmalarına yardımcı olur. Karikatürler, sosyolojik ve toplumsal olayların izini sürmek için harika bir araçtır. Aynı zamanda tarihsel olayları anlamak için önemli bir kaynak olabilir” diyerek mizahın toplumsal ve tarihi yansımalarını gözler önüne serdi.

KATILIMCI SORULARI YANITLANDI 

EÜ Etnografya Müzesi'nde Mizah Dergisi Koleksiyonculuğu konuşuldu

Söyleşinin sonunda Prof. Dr. Oğuz Dicle, katılımcıların sorularını yanıtladı ve etkinlik, interaktif bir şekilde devam etti. Etnografya Müzesi Müdürü Doç. Dr. Dilek Maktal Canko, etkinlik sonunda Prof. Dr. Dicle'ye “Teşekkür Belgesi” takdim etti.

Bu anlamlı söyleşi, katılımcılara mizah dergisi koleksiyonculuğunun farklı boyutları hakkında derinlemesine bilgi sunarken, mizahın toplumsal ve kültürel rolünü de yeniden hatırlatmış oldu.