Eximbank İtalya ve Rusya için uyardı

İhracatı hem kredi hem de sigorta konularında destekleyen Eximbank'ın Ege Bölge Müdürü Gülom Timurhan, sigorta konusunda...

İhracatı hem kredi hem de sigorta konularında destekleyen Eximbank’ın Ege Bölge Müdürü Gülom Timurhan, sigorta konusunda ihracatçılara tiyolar verdi.

Eximbank olarak sigortanın 3-4 yıldır önemsedikleri bir ürün olduğunu anlatan Timurhan, özellikle alacak sigortası konusunda firmaları uyararak şu bilgileri verdi; “Firmaları bu konuda zorluyoruz. Tüm dünyada sorunlu kredilerde, işlerde artış var. Alacağı tahsil edememek öz kaynağı riske ediyor. Alacak sigortalarını önemsiyoruz. Türkiye’nin en büyük alacak sigortası kurumu konumundayız. Pazar payımız yüzde 85’in üzerinde. Firmaların malı teslim etmelerini beklemeden alıcılar ödeme yapabiliyor. Ama bizim için teslim ve paranın gelmesi öncelikli. Mal yoldayken gemi batabilir, alıcı firma konkardato ilan edebilir. Bu tip riskleri ortadan kaldırmak için alacak sigortası yaptırmak gerekiyor. Bu sigortanın maliyetleri var. Enformasyon bilgisini para ödeyerek alıyoruz. Alıcının ve alıcının ülkesinin reytingleri de maliyeti etkiliyor. Prim oranlarını etkiliyor. Peşin ya da vadeli satışlar da etkiliyor. Peşin satışlarda risk düşüyor, vadelide yükseliyor.”

Timurhan, özellikle İtalya ve Rusya ile ticaret yapan ihracatçıları uyardı. Bu ülkelerde iş yapanları mutlaka sözleşme imzalamaları konusunda zorladıklarını anlatan Gülöm Timurhan, “Rusya ve İtalya’da bildiğimiz ticaretin dışında farklı ticaret de var. Alacaklarını tahsil edememe sıkıntısıyla karşılaşma ihtimalleri bulunuyor. Herşeyi yazılı yürütmek, alacak sigortasını mutlaka yaptırmak önemli” dedi.

HÜSNİYE SEVAL ACUN

Bakmadan Geçme