Eximbank'tan yeşil dönüşüm kredisi

Eximbank 1 Ocak 2025'te uygulanmaya başlanacak sınırda karbon vergisine yönelik üretim tesislerinin planlamaya aldığı çevresel yatırımlar...

Eximbank 1 Ocak 2025’te uygulanmaya başlanacak sınırda karbon vergisine yönelik üretim tesislerinin planlamaya aldığı çevresel yatırımlar ve bunların işletilmesi için Yeşil dönüşüm kredisi veriyor. Eximbank Ege Bölge Müdürü Gülom Timurhan, bunların özellikli krediler olduğunu belirterek, firmaların kredi kullanma amacına göre kaynağa yönlendirdiklerini açıkladı.

Bazı ağır sanayi sektörlerinin sınırda karbon vergisine tabi olacaklarını hatırlatan Gülom Timurhan, “Onlar hızlıca yeşil dönüşümü yapmaya çalışıyorlar. Geçmiş Yıllarda Dünya Bankası ve AvrupaYatırım Bankası’ndan kaynak temin ettik ama bu konuda bazı kısıtlamalar getirildi. Örneğin Dünya Bankası kredilerinin döküm sanayinde kullandırılmasını kaldırdı. Sınırda karbon yatırımları için artık sadece Avrupa Yatırım Bankası’ndan aldığımız kaynağı kullandırabiliyoruz. 10 yıla kadar vade verebiliyoruz. Özellikli krediler bunlar. Hem işletme sermayesi hem de yatırım amaçlı kullanılabiliyor. Partner de önemli. Kredi kullanma amacı açıklandığında biz ona göre kaynağa yönlendiriyoruz” diye konuştu.

İşletmelerin kendi bankaları kanalıyla bize uğramadan Eximbank kredisi kullanmalarının mümkün olduğunu hatırlatan Timurhan, “Biz bizimle temasa geçilmesini tavsiye ediyoruz. Özellikli kredileri sadece kendi şubelerimizden, bizim kriterlerimize uyanlara kullandırıyoruz. Firmaları denetliyoruz. Sürdürülebilirlikle ilgili denetim ve raporlama yapıyoruz. Geçmiş yıllarda teminat mektubu ile çalışıyorduk. Ama içinde bulunduğumuz ekonomik koşullar nedeniyle İhracatı Geliştirme A.Ş.’nin teminatı ve şirket ortaklarının kefaleti gibi farklı teminatlar istiyoruz. Firmaların krediye ulaşımını kolaylaştırmak için yapıyoruz. Uzun kredi 4 yıl ve üstü. 720 bine kadar olanlar kısa vadeli. TL ya da döviz olarak kullandırabiliyoruz. Reeskonta ilave banka kaynağından TL kredi kullandırabiliyoruz. Yabancı para kredileri de kendi kaynaklarımızdan kullandırabiliyoruz” dedi.

HÜSNİYE SEVAL ACUN 

Bakmadan Geçme