Farelerde gen değişikliğiyle süper işitme yeteneği

Michigan Üniversitesi’nden nörobiyolog Lingchao Ji ve ekibi, farelerin bir sinir büyüme geni olan nörotrofin-3’ün (Ntf3) ifadesini...

Michigan Üniversitesi’nden nörobiyolog Lingchao Ji ve ekibi, farelerin bir sinir büyüme geni olan nörotrofin-3’ün (Ntf3) ifadesini artırarak bu başarıyı elde etti.

Daha önce yapılan araştırmalar, Ntf3 ifadesinin artırılmasının orta yaşlı farelerde işitmeyi iyileştirebileceğini ve hasarlı iç kulaklara sahip farelerde işitmenin bir kısmını geri kazandırabileceğini göstermişti. Bu gen, kulaktaki tüy hücreleri ile beyin arasındaki bağlantıların, yani sinapsların sayısını artırarak etkisini gösteriyor.

Michigan Üniversitesi’nden nörobiyolog Gabriel Corfas, “Genç farelerde iç kulağa Ntf3 sağlandığında iç tüy hücreleri ile işitsel nöronlar arasındaki sinapsların sayısının arttığını biliyorduk. Ancak daha fazla sinapsın işitmeyi nasıl etkileyeceğini bilmiyorduk,” dedi. “Sinaps sayısını artırdığımızda beynin ekstra işitsel bilgiyi işleyebildiğini gördük ve bu fareler, davranış testlerinde kontrol farelerinden daha iyi performans gösterdi.”

Sinaps yoğunluğunun sesin ilk tespitini değiştirmediği, ancak sesleri ayırt etme yeteneğini artırdığı keşfedildi. Ntf3 ifadesi azaltılmış farelerde, daha az sinaps olan alanlarda boşluk tespit eşiği daha uzun oldu. Bu, iç tüy hücresi bağlantılarının kaybının beynin farklı ses sinyallerini işlemesinde gecikmelere neden olduğunu ve bu durumun insanlarda konuşmayı anlamayı zorlaştırdığını gösteriyor.

Ntf3 ifadesini artırmak, farelerin sinaps yoğunluğunu artırarak farklı nitelikteki sesleri ayırt etme yeteneklerini geliştirdi. Corfas, “Ekstra iç kulak sinapslarına sahip hayvanlar normal işitme eşiklerine sahip, ancak işitsel bilgiyi olağanüstü şekilde işleyebiliyorlar,” dedi. Araştırmacılar, Ntf3 ifadesinin artırılmasının insanlarda da işitmeyi iyileştirme potansiyeline sahip olduğunu düşünüyor.

“Bazı nörodejeneratif hastalıklar da beyindeki sinaps kaybıyla başlar. Bu nedenle, iç kulakta yapılan çalışmalar, bu yıkıcı hastalıklar için yeni tedavi yolları bulmaya yardımcı olabilir,” diye ekledi Corfas. Bu araştırma, PLOS Biology dergisinde yayımlandı.

HABER MERKEZİ 

Bakmadan Geçme