Faturalarda yeni dönem

Yeni enerji fatura sistemi: Elektrik ve doğalgaz fiyatlarına yüzde 50 zam mı geliyor?

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alpaslan Bayraktar, enerji faturalarında “Gerçek maliyetlerin karşılandığı model” isimli yeni bir sisteme geçiş hazırlığı içinde olduklarını duyurdu. Bu açıklamanın ardından, enerji faturalarına zam gelip gelmeyeceği konusunda endişeler artarken, CHP'li Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu, söz konusu modelin faturalara en az yüzde 50 oranında bir zam getirebileceğini iddia etti.

Türkiye, enerji enflasyonunda dünya birincisi olarak dikkat çekiyor. Yüzde 89,9'luk oranla enerji enflasyonunda zirvede bulunan Türkiye’de, düşük gelirli vatandaşlar, asgari ücretle geçinmeye çalışırken yüksek enerji faturalarıyla karşı karşıya kalıyor. Elektrik ve doğalgaz faturalarındaki devlet desteğine rağmen vatandaşlar, neredeyse kira bedellerinin yarısı kadar enerji masrafı ödemek zorunda kalıyor.

Bakan Bayraktar, enerji faturalarındaki yeni modelle ilgili yaptığı açıklamada, “Gelir grubu yüksek, gerçek maliyete katlanabilecek tüketicilere maliyet esaslı yansıtmak daha doğru diye düşünüyoruz” ifadelerini kullandı. Bayraktar, mevcut desteklerin, bütçe imkanları çerçevesinde devam edeceğini belirterek, “Elektrik ve doğalgazda Hazine üzerinden ciddi bir desteğimiz var. 1000 liralık gaz ve elektrik faturasının yüzde 60'ı halen devletimiz tarafından karşılanıyor. Bu destekler, enflasyona etkilerini göz ardı etmeden Merkez Bankası ve Hazine ve Maliye Bakanlığı ile eşgüdüm içinde yürütülecek” dedi.

Yeni Sistem ve Muhtemel Etkileri

Bakan Bayraktar’ın açıklamalarının ardından, yeni sistemle ilgili soru işaretleri ortaya çıktı. CHP Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu, Bakan Bayraktar’ın açıklamalarını değerlendirerek, “Yeni modelle birlikte, kış mevsimi gelmeden önce elektrik ve doğalgaz faturalarındaki devlet desteği kaldırılacak ve faturalar en az yüzde 50 oranında zamlanacak” şeklinde bir değerlendirme yaptı. Bakırlıoğlu, bu durumun vatandaşlar için zor bir kış geçireceklerini öngördüğünü ifade etti.

Ayrıca, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’ndan elektrik faturası desteği alan 3 milyon 721 bin kişinin olduğunu belirten Bakırlıoğlu, “Bakan’ın açıklamasına göre, gelir grubu yüksek olan tüketicilerin faturaları maliyet esaslı yansıtılacak. Ancak bu kişilerin kimler olacağı konusunda net bir bilgi bulunmuyor. 2024 yılının sonunda bu sayının 6 milyona ulaşacağı tahmin ediliyordu. Doğalgaz desteğinde de benzer rakamlar söz konusu. Bu desteklerin kaldırılması durumunda, destekten yararlanan kişi sayısının artacağı aşikar” şeklinde konuştu.

Yeni sistemin detayları ve olası etkileri, enerji fiyatlarının yükselip yükselemeyeceği konusundaki belirsizlikler, vatandaşlar arasında endişe yaratmaya devam ediyor.

Bakmadan Geçme