'Fazla mesai ile bir ekmek bile alınamıyor'

Ulaştırma Memur-Sen İzmir Şube Başkanı Saim Hamarat, Enerji Bir-Sen Başkanı Fatih Bozanlı ve emekçiler, İZBAN Alsancak...

Ulaştırma Memur-Sen İzmir Şube Başkanı Saim Hamarat, Enerji Bir-Sen Başkanı Fatih Bozanlı ve emekçiler, İZBAN Alsancak İstasyonu önünde saat 10.00’da “Emekten Tasarruf Edilmez, Kazanımlarımız Engellenemez” sloganıyla bir basın açıklaması düzenledi.

Ulaştırma Memur-Sen İzmir Şube Başkanı Saim Hamarat, gerçekleştirilen basın açıklamasında haklarının verilmediğini belirterek toplu sözleşmenin hak olduğunu ve gasp edilemeyeceğini söyledi. Başkan Hamarat terimizin karşılığı verilsin diyerek, “Zorlu bir sürecin içerisinden geçmekteyiz. Bir tarafta her yıl yeni rekorların yaşandığı yüksek enflasyon, diğer tarafta ise bütün bu kayıpları daha da büyütecek toplu sözleşme hükümlerimizin engellenmesi yer alıyor. Biz mevcut sorunların çözülmesini beklerken, bürokratik oligarşi tarafından yeni sorunlar üretilip önümüze koyuluyor. Kazanımlarımıza göz dikiliyor ve hukuk düzeni yıkılıyor. Anayasa ile hüküm altına alınan, Uluslararası Sözleşmeler ile korunan ve 4688 sayılı kanun ile yasal çerçevesi belirlenen toplu sözleşme hükümlerimiz uygulanmıyor” şeklinde konuştu.

Ulaştırma Memur-Sen ve Enerji Bir-Sen teşkilatlarının bünyesinde çalışan emekçiler “Uygula, uygula sözleşmeyi uygula”, “Susma, haykır koruyucu giysi haktır”, “Maliye şaşırma sabrımızı taşırma”, Bahane değil ek gösterge isteriz”, Toplu sözleşme haktır, gasp edilemez” şeklinde sloganlar attılar.

“FAZLA ÇALIŞMA ÜCRETİMİZ İLE BİR EKMEK BİLE ALAMIYORUZ”

Ulaştırma Memur-Sen İzmir Şube Başkanı Saim Hamarat, Kamu hizmetinin devamlılığını sağlama noktasında önemli bir yere sahip olan servis hizmeti

genelge ile kaldırılamaz, tasarruf tedbirlerine konu edilemez diyerek fazla çalışma ücreti ile bir ekmek bile satın alınamadığının altını çizdi. Başkan Hamarat: “Koruyucu giyim kazanımımızın önündeki tüm haksız, hukuksuz ve yersiz engellemelerin bir an önce kaldırılıp, kamu görevlilerinin haklarının teslim edilmesini bekliyoruz.

Toplu Sözleşmelerimizde fiili çalışmaya bağlı olmaksızın ödenmesi öngörülen fazla çalışma ücretleri yıllar sonra bir anda fiili çalışma yapılması şartına bağlanmaya çalışılıyor. Bütçe ile belirlenen ve saat başı 10 lira 10 kuruş olan fazla çalışma ücreti ile bir ekmek bile alınamaz iken bu rakamın güncellenmesi yerine kaldırılması ya da ödenmemesi talimatlandırılıyor.”  dedi.

Haber

“KAMU İŞVERENİ TARAFINDAN GÖRMEZDEN GELİNİYORUZ”

Anayasa’da belirtilen haklarının, toplu sözleşme ile koruma altına alınan kazanımlarının, hukuk hiyerarşisi içerisinde daha düşük olan Genelge ile engellendiğine dikkat çekerek, “Ocak ayında Lojman kiralarına %25 zam yapıldı. Bunun üzerinde bir daha zam yapalım, kamu görevlilerinin gelir sıkıntısını büyütelim diyorlar. Kamu görevlisi bu gelirle; sadece devletin sosyal tesislerine gidebiliyor, sadece lojmanda hayatını ikame ettirebiliyor, sadece kamplarda ailesini tatile çıkarabiliyor.

Ama teknik personelin mali haklarının yetersizliği, iş sağlığı ve güvenliği noktasındaki eksiklikleri, mesleki sorumluluklarının gereği kamu işvereni tarafından görmezden geliniyor.” İfadelerine yer verdi.

Haber

“ADİL BİR DÜZEN VE SANCISIZ BİR SÜREÇ TALEP EDİYORUZ”

Başkan Hamarat, emekli olmayı bekleyen kamu görevlilerimiz ve emekli kamu görevlilerimiz için 1. Dereceye 3600 ek gösterge çok önemlidir. Tazminat Yansıtma Oranları ve Ek göstergelerde adil bir düzenleme yapılmasını bekliyor, sürecin zamana yayılmadan çözülmesini istiyoruz diyerek sözlerini şu talepleri sıralayarak noktaladı:

  • Toplu Sözleşme İkramiyesinin kayıplarıyla birlikte iade edilmesini,
  • Servis hizmetine dokunulmamasını hatta daha da yaygınlaştırılmasını,
  • Koruyucu Giyim Kazanımımızın önündeki engellerin kaldırılmasını,
  • Fazla çalışma ücretinin yetersizliği dikkate alınarak artırımlı olarak ödenmesini,
  • Lojman, sosyal tesis ve kampların faydaları dikkate alınarak yaygınlaştırılmasını,
  • Dereceye 3600 ek göstergenin bir an önce hayata geçirilmesini,
  • Emekli aylıklarında hak kayıplarının giderilmesini ve ücretlerin adil bir seviyeye yükseltilmesini,
  • Uzun zamandır gündemde olan Mühendislik Meslek Kanununun çıkarılmasını,
  • Mühendis, mimar, teknik personel ile idari personelin mali, sosyal ve özlük haklarının iyileştirilmesini istiyoruz.

LEYLA BİLGİ

 

Bakmadan Geçme