Fed'in enflasyon göstergesi beklentinin altında

ABD'de Fed'in para politikası patikası için yakından takip ettiği çekirdek PCE'de Ağustos verileri yayımlandı. Veriler aylık bazda yüzde 0,1 ile piyasa beklentilerinin altında bir gerçekleşmeye işaret etti. Kişisel gelirler ve harcamalar da piyasanın beklentilerinin altında kaldı

Gevşeme döngüsüne başlayan Fed tarafından yakından izlenen enflasyon göstergesinde son tablo belli oldu. ABD'de çekirdek PCE fiyat endeksinde Ağustos ayında aylık artış yüzde 0,1 olarak kaydedildi. Yıllık artış ise yüzde 2,7 oldu.

Ekonomistlerin beklentisi çekirdek PCE tarafında aylık artışın yüzde 0,2; yıllık artışın ise yüzde 2,7 olması yönündeydi. PCE fiyat endeksi tarafında aylık artış yüzde 0,1 ile beklentilere paralel gerçekleşti. Yıllık artış ise yüzde 2,3'lük beklentiye karşın yüzde 2,2 oldu.

Kişisel gelir ve harcamalardaki artışlar da beklentilerin altında gerçekleşti. Buna göre kişisel gelirler Ağustos'ta yüzde 0,2 arttı. Beklenti artışın yüzde 0,4 olması yönündeydi. Kişisel harcamalar ise aynı dönemde yüzde 0,2 yükseldi. Bu veriye ilişkin beklenti yüzde 0,3 seviyesindeydi. Reel kişisel harcamalar ise yüzde 0,1 ile beklentilere paralel geldi.

Eylül ayı ortasındaki son Fed toplantısının ardından yayımlanan ekonomik projeksiyonlarda PCE ile ilgili aşağı yönlü revizyonlar öne çıkmıştı.

PCE'de 2024 beklentisi yüzde 2,6'dan yüzde 2,3'e; 2025 beklentisi ise yüzde 2,3'ten yüzde 2,1'e indirilirken çekirdek PCE tarafında ise 2024 beklentisi yüzde 2,8'den yüzde 2,6'ya revize edilmişti. 2025 beklentisi de yüzde 2,3'ten yüzde 2,2'ye çekildi.

Bakmadan Geçme