Ferhan Şensoy Belgeseli çekiliyor

Ferhan Şensoy'unhayatını ve sanatını konu alan belgeselin çekimlerine başlandı. Usta sanatçının doğum gününde Ses Tiyatrosu'nda gerçekleşen buluşmada hem Ferhan Şensoy anıldı hem de belgesele dair bilgiler paylaşıldı. Arşivden kısa görüntülerin izlendiği buluşmaya, Şensoy Ailesi'nden kızları Müjgan Ferhan Şensoy, Neriman Derya Şensoy ile eşi Elif Durdu Şensoy katıldı

Ferhan Şensoy Belgeseli çekiliyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et

ENKA Sanat, Türk tiyatro tarihinin önemli isimlerinin ilham verici hikâyelerini kayıt altına alarak, bu mirası gelecek kuşaklara aktarmayı hedeflediği belgesel serisine, 2021'de aramızdan ayrılan usta sanatçı Ferhan Şensoy ile devam ediyor. ENKA Sanat’ın yapım sponsorluğunda hazırlanan belgeselin çekimleri, 1885'de Mimar Campanaki'nin yaptığı 1989'da Ferhan Şensoy'un tiyatroya çevirdiği Ses Tiyatrosu’nda başladı. ENKA Sanat Direktörü Gül Mimaroğlu, buluşmada, “Sizi, bundan 36 yıl öncesine götürmek, bu tiyatronun ilk temsil gecesinin heyecanını Ferhan Şensoy’un kaleminden aktarmak istiyorum” diyerek şu sözleri paylaştı: “Bitmez sanılan şeyler bitti, Ses’te perde açıldı. 24 Kasım 1989. 104 yaşında yeni tiyatromuz! Kimi localarda askılar eksik. Balkonun sıra numaraları çakılamadı. Kimi koltukların cilası kurumadı kimi hanımların kürkleri koltuklara yapıştı. Ama olsun herkes çok alkışladı. Selama çıkardık sırayla, her gün fırçaladığım bütün ustaları! Dikkat buyurun baylar bayanlar, bu tiyatroyu ben yapmadım ustalar yaptılar! Herkes ustaları deli gibi alkışladı, ustalar çok utandı, herkes ağladı.”

ENKA Sanat Koordinatörü Murat Ovalı, Ferhan Şensoy’un evinde, doğum gününde onu anmak için bir araya gelmenin heyecanını paylaşırken, Ferhan Şensoy Belgeseli’nin ENKA Sanat & Porte Film’in 4. iş birliği olduğunu vurguladı.

ÇekimlerinSes Tiyatrosu’nda başladığını ifade eden usta yönetmen Selçuk Metin,“Belgesel en büyük hayallerimden biriydi. Ferhan Şensoy’la 2015'de Haldun Taner belgeselini çekerken, Ses Tiyatrosu’nda tanıştım. Metin Akpınar belgeseline başladığımızda yine burada onun görüşlerini almıştım. Ferhan Şensoy’la son yılında belgeselini yapmak için çok sık görüştük. ENKA Sanat’la birlikte yaptığımız Genco Erkal belgeselinin final çekimlerini Aydın’da yapmıştık. Oradan Bodrum’a Ferhan Şensoy’un yanına geçip sonrasında İstanbul’a dönecektik. Onu aradığımda 'sonra yapalım' demişti, kısmet olmadı. Bu tiyatroda olmak çok değerli İstanbul’da artık böyle tiyatro yok. Ferhan Şensoy 'orası benim evim' demişti. Onun hayatına dokunan insanlarla çekimleri tiyatronun her yerinde yapmak istiyoruz. Genç kuşakların onu tanıması çok önemli. Umarım onu en iyi şekilde anlatır ve yansıtırız” dedi.

Senaryosunu kaleme alan deneyimli gazeteci ve yazar Zeynep Miraç, “Hepimizin entelektüel birikiminde çok izi ve katkısı var. Ferhan Şensoy’a bu belgeselle borcumuzu ödeme ve teşekkür etme fırsatına sahip olduk. Gönül isterdi ki onun hayatını kendisinden dinleyebilelim ama olmadı. Belgeselde hayat hikâyesi anlatıyoruz.  İnsanın yaşadığı toplumla örtüşen taraflarıyla da anlatıyoruz. Ferhan Şensoy tiyatro anlayışıyla ülkede olup bitenleri sıralamış. Onun oyunlarını izleyerek yakın tarihin panoramasını rahatlıkla çıkarabiliriz. Kahraman Bakkal Süpermarkete Karşı, İstanbul’u Satıyorum, Şahları da Vururlar gibi oyunlarıyla, oyun isimleriyle bile tarih çizelgesi yapabiliriz. Bilmediğimiz yönlerini ailesi ve Ortaoyuncular ekibinden dinleyeceğiz. Sonraki kuşaklarda nasıl iz bıraktığını izleyeceğiz. Ferhan Şensoy yerelle evrenseli buluşturabilen bir isimdi. Ortaoyun ve meddahı kendine düstur edinip aldığı batılı eğitimle ve kendi zihin dünyasıyla tiyatroyu evrenselle buluşturmayı başarmış biriydi. Onun Türk tiyatrosundaki yerini, etkisini, izlerini ve dünya görüşünü de göreceğiz. Tabii ki Şensoy ailesine de bu hikâyeyi bizlere emanet ettikleri için çok teşekkür ederim. Yönetmenimiz Selçuk Metin’e, tiyatro sevgimle ilgili bu belgeseli hayata geçirmem konusunda yardımcı olduğu için ve ENKA Sanat’a olağanüstü destekleri için çok teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Ferhan Şensoy’un ailesi adına söz alankızı Müjgan Ferhan Şensoy duygularını şu cümlelerle paylaştı: “Çok heyecanlı ve mutluyuz. Yapım ekibinin babamla daha önce konuşmuş olması içimizi rahatlatıyor. Babamın ENKA Sanat’la daha önceki iş birlikleri ve ENKA Sanat’ın daha önce imza attığı belgesellerin kalitesi ortada. Benim için önemli olan bir başka konu üç yaşında olan kızımın büyüdüğünde dedesini bu belgeselle tanıyacak olması. Tabii ki Ferhan Şensoy’un bir sürü eseri var. Onları okuyacak, öğrenecek ama, böyle geniş kapsamlı, yakınlarının onu anlattığı bir belgesel olması “Bak işte senin deden buydu” demek için çok anlamlı.”

Arşivden seçilen çok özel bir kesitin izlendiği belgeselin prömiyeri Eylül ayında ENKA Açıkhava Tiyatrosu’nda gerçekleşecek.