• Haberler
  • Dünya
  • Filo büyüme beklentisi Türkiye'de artışa geçti

Filo büyüme beklentisi Türkiye'de artışa geçti

Türkiye'de filo sektörünün durumunu ve mobilite trendlerinin gelişimini değerlendirmek üzere TEB Arval'in desteğiyle her yıl gerçekleştirilen...

Türkiye’de filo sektörünün durumunu ve mobilite trendlerinin gelişimini değerlendirmek üzere TEB Arval’in desteğiyle her yıl gerçekleştirilen Arval Mobility Observatory’nin 2024 yılı araştırma sonuçları açıklandı. 30 ülkede 8 bin 605 katılımcıyla gerçekleştirilen 2024 Filo Barometresi sonuçlarına göre filolarda büyüme beklentisi dünya genelinde stabil kalırken, Türkiye’de arttı.

“ARAŞTIRMA VERİLERİ SEKTÖRE YOL GÖSTERİYOR”

Türkiye’de kurumlara operasyonel araç kiralama ve filo yönetimi çözümleri sunan TEB Arval’in desteğiyle her yıl Ipsos tarafından gerçekleştirilen “Arval Mobility Observatory’nin 2024 yılı Mobilite ve Filo Barometresi” araştırma sonuçları açıklandı. Araştırmaya ilişkin değerlendirmede bulunan TEB Arval Genel Müdürü Kağan Yaşa, “Her yıl derinlemesine yürüttüğümüz bu araştırmanın sonuçları sektörümüz için güzel bir fotoğraf ortaya koyuyor. Araştırma sektörün önümüzdeki dönemde dinamizmini ve yapısını anlamamıza yardımcı olurken, gelecek projeksiyonlarımızı doğru yapabilmemiz için de önemli veriler sunuyor. Bu kıymetli raporun çıktılarını sektörümüzle paylaşmaktan mutluluk duyuyoruz.” dedi.

2024 Filo Barometresi sonuçlarına göre Türkiye’deki firmaların %94’ü önümüzdeki üç yıl içinde filo büyüme potansiyelinin artacağını veya aynı kalacağını ifade ediyor. Araştırmaya göre filolarda artış beklentisinin dünyada son yıllarda yatay seyrederken, Türkiye’de ise 2024 yılı itibarıyla artışa geçmesi dikkat çekiyor. Hem Türkiye’de (%76) hem de dünya genelinde (%73) şirket büyümesi ya da şirket araçlarının kullanımını gerektiren şirket büyümesi öngörüleri, artış beklentisinin ardındaki en önemli nedenler arasında yer alıyor.

BİRİNCİLİK OPERASYONEL KİRALAMADA

Filo finansmanı detaylarına da yer verilen araştırmada birincilik geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi yine operasyonel kiralamada. Rapor sonucuna göre operasyonel kiralamanın toplam finansman içindeki oranı %34, ikinci sıradaki peşin alımların oranı ise %29 olarak gerçekleşti. Operasyonel kiralamadaki en büyük artış 100-249 çalışanı olan firmalardan geliyor. Peşin satın alımı tercih eden katılımcılarda ise 1-9 çalışanı olan firmalar (%34 oranla) öne çıkıyor.

Filo karar vericileri, binek araç filolarının %24’ünün önümüzdeki 3 yıl içinde alternatif enerji (PHEV, HEV veya BEV) ile çalışacaklarını tahmin ediyor. Filo yöneticilerinin tahminlerine göre önümüzdeki 3 yıl içinde toplam filonun %10’u BEV’lerden oluşması öngörülmektedir.

Alternatif yakıt kullanımı nedenleri arasında “yakıt giderlerini azaltmak” Türkiye’de %50, dünyada ise %32 oranıyla ilk tercih nedeni olarak dikkat çekiyor. Bunu çevresel etkileri azaltmak ve çalışan talepleri karşılamak gibi nedenler takip ediyor.

Rapor sonucuna göre firmaların mobilite çözümleri arasında en az bir çözümü uygulama oranı %65. Tercih edilen mobilite çözümleri arasında hali hazırda Türkiye’de toplu taşıma %22, araç/nakit ödeme %16, mobilite bütçesi tahsisi %14, kısa/orta dönem kiralama %14 olarak dağılım gösteriyor. Dünyada ise %21 ile toplu taşıma, %19 ile yolculuk paylaşımı, %17 ile araç/nakit ödeme çözümünün öne çıktığı görülüyor.

Metodoloji 2023/2024

Bu çalışma bağımsız bir araştırma şirketi olan Ipsos tarafından 21 Ağustos 2023 ile 13 Kasım 2023 tarihleri ​​arasında 30 ülkede 8.605 şirket karar vericisiyle görüşmeler yapılarak gerçekleştirildi. CATI sistemi ile yapılan ankete en az bir şirket aracı olan firmaların karar vericileri katıldı. .

Türkiye’deki 300 görüşmecinin dağılımı şu şekildeydi:

  • %33’ü 10’dan az çalışanı olan şirketlerdi
  • %20’si 10 ila 99 çalışanı olan şirketlerdi
  • %27’si 100 ila 249 çalışanı olan şirketlerdi
  • %20’si 250 veya daha fazla çalışanı olan şirketlerdi

HÜSNİYE SEVAL ACUN

Bakmadan Geçme