'Fırtına Duvarı' Kordon'u ikiye böldü!

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin kentte kış aylarında yaşanan su baskınlarının önüne geçmek için hayata geçirmek istediği 'fırtına duvarı projesi'nin doğru bir proje olmadığını söyleyen Kordon İş Adamları Derneği Başkanı Ömür Şanlı, 'Bahsedilen duvar yapılırsa kordon tüm cazibesini kaybedecek. Şiirlere, şarkılara konu olmuş Kordon'u bitirmek istiyorlarsa, bu projeyi hayata geçirsinler' diye konuştu.

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kentte kış aylarında yaşanan deniz taşkınlarının önüne geçmek için hayata geçireceği “Acil Eylem Paketi” kapsamında, Alsancak Limanı’ndan Cumhuriyet Meydanı’na uzanan geçici fırtına duvarları oluşturulacak.

Denizden taşan suyun işletmelere ulaşmasını engellemek için yapılacak fırtına duvarının uzunluğunun bin 700 metre olacağı ve kıyıya paralel şekilde inşa edileceği öğrenildi.

Hafta sonu itibari ile projenin çalışmaları başlarken, proje bölge esnafını ikiye böldü.

“KORDON’U BİTİRMEK İSTİYORLARSA PROJEYİ HAYATA GEÇİRSİNLER”

Bahsedilen projenin hayata geçmesi durumunda Kordon’un biteceğine dikkat çeken Kordon İş Adamları Derneği Başkanı Ömür Şanlı, dünyanın hiçbir yerinde duvarın seyredildiği bir sahil şeridinin olmadığını belirterek, “Hayata geçirilmek istenen proje, doğru bir proje değil. Çin Seddi gibi Berlin Duvarı gibi bir duvardan bahsediyoruz. Kordon’a yakışan şık bir görüntü değil. Bu proje hayata geçerse, kordon bitmiş olacak. Misafirlerimiz, turistler, müşteriler buraya imbat rüzgarları için, gün batımı izlemek için geliyor. Bahsedilen duvar yapılırsa kordon tüm cazibesini kaybedecek. Şiirlere, şarkılara konu olmuş Kordon’u bitirmek istiyorlarsa bu projeyi hayata geçirsinler. Ama bizlere sorulursa daha estetik bir proje yapılabilirdi. Dünyanın hiç bir yerinde duvarı seyrettiğimiz bir dahil şeridi yok” diye konuştu.

BÖLGE ESNAFI PROJEDEN UMUTLU

Geçtiğimiz yıl yaşanan deniz taşmasından dolayı 3 işletmesinin sular altında kaldığını söyleyen  İzmir Gastronomi Yeme İçme Eğlence Yerleri Derneği Başkanı Hami Torcu ise, “Projeden bizim de dün haberimiz oldu. Projenin artılarını, eksilerini konuşmak doğru olmaz. Bizlere, bölge esnafına, burada yaşayan ailelere konu ile ilgili bir sunum bir bilgilendirme çalışması yapılırsa bence karşı çıkan olmayacaktır. Çünkü geçtiğimiz yıl benim 3 işletmem şiddetli yağış ve deniz taşkını nedeniyle sular altında kaldı. Doğru bir proje ile esnafın yaşayacağı maddi zararın önüne geçilmesi bizi mutlu eder” dedi.

“KORDON’UN DAHA YAŞANILABİLİR HALE GELMESİ GEREKİYOR”

Kordon’da tekel bayi işleten Doğukan Arabacı ise, “Aslında biz tekel bayiciler için olumsuz bir proje. Çünkü vatandaş alışverişini yapıp, sahilde denize karşı yiyip, içiyor. Sahil hattı tamamen kapanacaksa işlerimiz çok olumsuz etkilenir ancak su baskınlarından da hepimiz mağduruz. Güzel bir ağaçlandırma çalışmasıyla ölmekte olan Kordon canlandırılırsa bizim işlerimiz de açılır. Kordon’un daha estetik ve daha yaşanılabilir hale gelmesi gerekiyor” diye konuştu.

“ÇOK DAHA ÖNCE YAPILMALIYDI”

Bölgede bir apartmanda görevli olarak çalışan Ahmet Yılmaz ise, Projenin yapımının çok geç kaldığını belirterek, “Çok daha önceden bu projenin yapılması gerekiyordu. Deniz taştığı zamanın buradaki dükkanların, ofislerin hepsi su altında kalıyor. Arabalar, bisikletler yollarda sürükleniyor. Umarım proje kış gelmeden tamamlanır” diye konuştu

Bakmadan Geçme