Fitch'den Türkiye'ye güven mesajı

Fitch Ratings'in Kıdemli Direktörü ve Türkiye Analisti Erich Arispe Morales, sıkı para politikası duruşunun süreceğine ilişkin güvenlerinin yüksek olduğunu belirtti

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings'in Kıdemli Direktörü ve Türkiye Analisti Erich Arispe Morales, Türkiye'de sıkı para politikası duruşunun sürdürüleceğine ilişkin güvenlerinin yüksek olduğunu belirterek, "Enflasyon beklentileri iyileşecek, beklentilerin uyumlu olması, sürdürülebilir düşmesi ve dolarizasyondaki azalmanın sürmesi için para politikasının sıkı kalması gerekecek. Para politikasında 2025'in ilk çeyreğinde kademeli gevşemenin başlayacağını öngörüyoruz." dedi.

Morales, Fitch Ratings'in cuma günü Türkiye'nin kredi notunu "B+"dan "BB-"ye yükselterek not görünümünü durağan olarak belirlemesi kararına ilişkin Türkiye'de son genel seçimlerin ardından yaşanan politika değişikliği sonrasında ülkenin not görünümünün iyileşmeye başladığını söyledi, mevcut ekonomik programın siyasi liderlikten destek aldığını dile getirdi. Morales, ekonomideki kırılganlıkların iyileşmeye başlamasıyla kredi notunda artış olduğunu, uluslararası rezervlerin arttığını ve bu yıl uluslararası rezervlerin temel bileşiminde ve seviyesinde iyileşme olduğunu aktardı.

Uluslararası rezervlerdeki iyileşmenin yanında kkm ve dolarizasyondaki düşüşe dikkati çeken Morales, "Hükümet ve ekonomi otoritelerinin, sıkı para politikasını sürdüreceğine güvenimiz arttı. Bu yıl gayrisafi yurt içi hasılanın yüzde 5'ine yakın bütçe açığının gelecek yıl yüzde 3 konsolide edileceğine inanıyoruz. Gelir politikalarının Merkez Bankası’nın enflasyonu düşürme süreciyle uyumlu olacağını düşünüyoruz. Bu önemli bir nokta çünkü Türkiye'nin önündeki en büyük zorluk enflasyon olmaya devam ediyor. Enflasyon sürdürülebilir bir patikada ve 2021'deki para politikasındaki gevşeme öncesi seviyesine yaklaşmazsa Türkiye için kırılganlık oluşturmaya devam edecek" diye konuştu.

Morales, Türkiye'de bu yılsonu enflasyonun yüzde 43,  gelecek yıl sonunda yüzde 21'e gerilemesini beklediklerini belirtti. Aylık enflasyon baskılarının yavaşladığını vurgulayan Morales, "Yavaşladıkça, piyasada enflasyon beklentileri ona göre ayarlanacak. Hanehalkı ve firma enflasyon beklentilerinde düşüş daha yavaş olacak. Bu beklentilerin gerilemesi önemli ama bu biraz zaman alıyor" dedi.

Morales, "Enflasyon 2025 sonu yüzde 21’lere gerileyecekse, para politikasında kademeli gevşeme olmalı. Enflasyon beklentileri iyileşecek ama beklentilerin uyumlu olması, sürdürülebilir düşmesi ve dolarizasyondaki azalmanın sürmesi için, para politikasının sıkı kalması gerekecek. Bu açıdan, para politikasında 2025 ilk çeyreğinde kademeli gevşeme başlayacağını öngörüyoruz" diye konuştu.

Türkiye ekonomisinde bu yıl yüzde 3,5, 2025'te yüzde 2,8 ile düşük büyüme öngördüklerini söyleyen Morales, bu seviyenin enflasyon beklentilerinde yeniden dengelenme sürecini desteklediğini anlattı. Hükümetin iç talep ve dış faktörlerle desteklenen dengeli büyüme sağlamaya çalıştığını ifade eden Morales, şöyle konuştu; "Büyüme öngörülebilir, güvenilir politikayla desteklenmeli. Beklentimiz daha düşük büyüme dönemi. 2025, iç talep ve tüketim odaklı modelden ihracat destekli büyüme modeline doğru yeniden dengelenmeye, yüksek enflasyonist dönem olmaya devam edecek. Bu da dengelenme sürecinin parçası. Haziran 2023'te politika değişikliği gördüğümüzde, maliye politikası vergi önlemleri yoluyla bütçe açığını azaltmak için devreye girdi, mali açığı 2023 için öngörülenin altına indirdi. Bu yıl maliye politikasının, sıkılaşmaya önemli katkı sağlayamadığını düşünüyoruz. Yılın ilk bölümündeki iç talep direncini, asgari ücret artışı ve maliye politikası ile açıklıyoruz. Hükümetin maliye politikasındaki tedbirleri dikkate alındığında, önümüzdeki yıl yüzde 2'ye yakın mali konsolidasyonun enflasyondaki düşüş sürecine katkıda bulunacak. İyileştirilmiş mali politika tutarlılığının 2025'te olmasını bekliyoruz ve bu bizim temel noktamız. Yerli ve yabancı yatırımcılar mevcut politika duruşunun devam edeceği ve politika geri dönüşü risklerinin azalmasına ilişkin daha fazla kanıt görmek isteyebilir, enflasyon beklentilerinin yeniden çıpalanması ve para politikasının güvenirliğinin oluşturulması zaman alıyor.”

Fitch'in cuma günkü açıklamasında, pozitif reel faiz oranlarının, düşük cari hesap açığı ve döviz korumalı mevduatlardaki kademeli düşüşün muhtemelen dış tamponlardaki iyileşmenin kalıcılığını destekleyeceği belirtilerek, rezervlerin bu yıl sonunda 158 milyar dolara, 2025 sonunda 165 milyar dolara yükselmesinin öngörüldüğü ifade edilmişti. Fitch Ratings, geçen yıl eylülde Türkiye'nin kredi notunu "B" olarak teyit ederken, not görünümünü 2 yılın ardından "negatif"ten "durağan"a çevirmişti. Kredi derecelendirme kuruluşu, bu yıl martta da ülkenin kredi notunu "B"den "B+"ya yükseltirken, not görünümünü "durağan"dan "pozitif"e çıkarmıştı.
 

Bakmadan Geçme