Fiyatlar enflasyonla doğru orantılı

İzmir Kasaplar Odası Başkanı  Melih Şenkara, Kurban Bayramı öncesinde önemli açıklamalarda bulundu. Şenkara, her yıl açık...

İzmir Kasaplar Odası Başkanı  Melih Şenkara, Kurban Bayramı öncesinde önemli açıklamalarda bulundu. Şenkara, her yıl açık olan kurban pazarlarının bu yılda açık olduğunu ve ekstra bir zammın söz konusu olmadığını söyledi. Şenkara, “Enflasyonla doğru orantılı olarak artmış olan fiyatlar bizim hesabımız için ve diğer ürün satan hesaplar için de aynı şekilde satış zorluğundadır. Bizler bunu şu anda iliklerimize kadar hissediyoruz. Lakin bunu tamamen ekonomiyle ilintiliyoruz. Et fiyatlarının şu anki pozisyonunun serzenişte bulunması çok vahim. Asgari ücrete ilişkilendirmiyorum lakin şimdi geçen sene bir koç bir asgari ücret fiyatıydı. 8000 TL’ydi bu yılda bir koç yine bir asgari ücret 17000 TL yani aslına bakacak olursanız et fiyatları da canlı hayvan fiyatları da enflasyonla doğru orantılı olarak hareket ediyor. Şahsım adına kurban satışlarının bir miktarı bu yıl düşecek kanısındayım.

Şimdi fiyat olarak Küçükbaş hayvan 14-20 bin aralığında cinsine ve kilogramına göre büyükbaş hayvanları bir pay olarak sayabiliriz. Yeterlilik oranını değerlendirecek olursak bütün hayvan pazarları açık. Her yıl açılan kurban pazarları yine açık. Yeterli sayıda da hayvanımız mevcut. Şu anda ekstra bir zam söz konusu değil. İlk önce onu söyleyeyim. Daha çok diğer ürünlere çok zam geliyor. Örnek verecek olursak geçen yıl 220 lira olan yemin çuvalı bugün 500 liraya geçmiş durumda. Şimdi o arttığı zaman canlı hayvanın fiyatının artmaması mümkün mü? Mümkün değil. Yani diğer ürünler yani enflasyonla orantılı olan her şey yükseldikçe et fiyatının sabit kalmasını beklemek hayalperestlik olur birazcık” ifadelerini kullandı.

Haber

KURBANLIK KOYUN ALIRKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Kurban alırken ve aldıktan sonra dikkat edilmesi gerekenlere dikkat çeken Kasaplar Odası Başkanı Şenkara, “Küçükbaş hayvan için; gözlerinin parlak olmasına, burnunun akıntılı olmamasına, bir yerinde herhangi bir şişlik olup olmamasına dikkat etmek gerekmektedir. Büyük baş için de aynı kriterler geçerli olup özellikle dişinin kapak atmış olması deriz biz. Yani 18 ayını doldurup, ön dişlerinin düşüp yerine azı dişlerinin gelmiş olması gerekmektedir. İbadetimizi yaparken koşulları tam anlamıyla yerine getirmemiz gerekmektedir. İşini ehli insanların kesmesi gerekmektedir” şeklinde konuştu.

Haber

25 BİNDEN AŞAĞI KURBANLIK YOK

Kurban Bayramı’na yaklaşmışken hem üretici hem de tüketici ekonomik sorunlar ile karşı karşıya. Kurbanlık hayvan alamayan vatandaşlar kırmızı ete, tavuğa veya balığa yöneliyorlar. Ancak yüksek fiyatlardan dolayı evlerine elleri boş bir şekilde dönüyorlar. Esnaf Mustafa Tütüncü de onlardan biri. Tütüncü, Yeni İzmir Gazetesine verdiği röportajda, vatandaşların fiyatları duyduktan sonra alışveriş yapmadan gittiğini söyleyerek, “Et pahalı, kurbanlık pahalı. Bir kurbanlık koç alırsan yirmi, yirmi beş binden aşağı yok. Adam nasıl kessin? Adamın aldığı maaş 10-12 bin lira. Adam 25 bine nasıl kurban kessin? 1 kilo et 600, 650 ya da 700 lira. 10 kilo et 7 bin lira. İnsanlar et alamadığı için mecburen tavuk ya da balık satın alıyor. Tavuk ucuz. Kilosu 120 lira. Balık ise seksen, doksan veya yüz lira olarak değişiyor. İnsanlar maalesef ölmeden sürünüyor. Hükümetin bir an evvel bu duruma el atması lazım” sitem etti.

LEYLA BİLGİ

 

Bakmadan Geçme