Fizik tedaviye botoks dokunuşu

Botulinum toksini, halk arasında daha çok estetik amaçlarla bilinse de, son yıllarda fizik tedavi ve rehabilitasyon alanında da önemli bir tedavi yöntemi olarak kullanılmaya başlandı.

Medicana International Samsun Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Doç. Dr. Dilek Eker Büyükşireci, botoksun serebral palsi, inme, felç ve çeşitli kas hastalıklarının tedavisinde nasıl fayda sağladığını anlattı.

Botoks, bir bakterinin toksini olup, laboratuvar ortamında üretilip kaslara enjeksiyon yoluyla uygulanır. Enjeksiyonun ardından kaslarda geçici bir felç durumu yaratılır. Bu durum, genellikle 3-6 ay arasında sürer ve kasların istemsiz kasılmalarını engelleyerek, hastaların normal hareket kabiliyetlerini geri kazanmasına yardımcı olur.

Doç. Dr. Dilek Eker Büyükşireci, botoksun özellikle serebral palsi ve felç geçirmiş hastalar için çok önemli olduğunu belirterek, "İstemsiz kas kasılmalarını ortadan kaldırmak için botoks enjeksiyonu uygulayabiliyoruz. Bu sayede hastaların yürüyüş fonksiyonları ve kol fonksiyonları iyileşebiliyor. Kas kasılmalarının ortadan kalkması, istemli hareketlerin yeniden ortaya çıkmasına imkan sağlar," dedi. Ayrıca, botoksun ilaçlara dirençli migren tedavisinde, aşırı terleme, tükürük bezleri sorunları ve MS gibi nörolojik hastalıkların tedavisinde de etkili olduğunu ifade etti.

Botoksun, felçli ya da serebral palsi hastalarında ağızda tükürük akışı gibi durumları engellemeye yardımcı olduğunu da ekleyen Büyükşireci, "MS hastalığında görülen istemsiz kas kasılmalarını tedavi etmek için de botulinum toksini enjeksiyonları uyguluyoruz. Kas kasılmalarını bloklayarak, hastaların yaşam kalitesini artırmak mümkün oluyor," dedi.

Botoks enjeksiyonu yalnızca estetik tedavi amaçlı değil, aynı zamanda fiziksel tedavi ve rehabilitasyon alanında da önemli bir yer tutuyor. Bu tedavi yöntemi, çeşitli kas hastalıkları ve nörolojik bozuklukları olan hastalar için önemli bir çözüm sunuyor.