Foça'da elektrik sorunu aşılamıyor

Yaz aylarında nüfusu iki katına çıkan İzmir'in turistik ilçesi Foça elektrik mağduru. Trafodan elektrik dağıtımı yapan yeraltı kablolarının yanması yüzünden dükkanlara ve evlere elektrik verilemiyor. İki jeneratörle belli saatlerde elektrik verilmeye çalışılıyor

İzmir’in turistik İlçesi Foça’da yaz sezonunda ki elektrik kesintileri esnafı da vatandaşı da bezdirdi. Trafo ile aboneler arasında elektriği aktaran yeraltı kablolarının yanması, bölgenin tarihi SİT alanı olması nedeniyle hattın kazılıp onarımın hemen yapılamaması özellikle Reha Midilli Sevgi Caddesi üzerindeki esnaf ve bölgede oturan vatandaşların adeta elektriksiz bir yaz geçirmesine neden oluyor. Elektrik Dağıtım Şirketi Gdz A.Ş. sorunu cadde üzerine koyduğu iki jeneratörle hafifletmeye çalışıyor.

Foça’da yaklaşık iki aydır devem eden elektrik kesintileri ticari, sosyal ve ev yaşamını olumsuz etkiliyor. 45 derecenin üzerine çıkan sıcaklıklarda klimalar çalıştırılamıyor, yaşamını bazı cihazlara bağlı olarak sürdüren hasta ve yaşlılar ile klimasından elektronik terazisine, pos cihazlarından diğer aparatlara kadar elektrikli aletlerini çalıştıramayan esnaf mağdur. Turizm sezonunun ortasında elektrik kesildiğinde cadde zifiri karanlığa gömülüyor, eğlence mekanları, kafeler durumdan paylarını alıyor.

MOBİL JENERATÖRLE BOL GÜRÜLTÜLÜ SEZON

Cadde esnaflarından kuyumcu Birtan İskit kesintilerin iki aydır devam ettiğini, kurulan iki jeneratörün gürültüsünden vatandaşın değil dükkanlara girmek, sokaktan geçmek istemediğini, sık sık yakıt takviyesi yapılması gerektiği için kesintilerin neredeyse sürekli olduğunu söyledi. Birtan İskit; “Yaklaşık iki aydan beri çeşitli saatlerde elektrik kesintilerine maruz kalıyoruz. Üç gün önce sabah saatlerinde başlayan kesinti tam 20 saat sürdü. Gediz A.Ş. iki tane mobil jeneratör kurdu. Yakıtı bitiyor, elektriği kesip yakıt koymaya çalışıyorlar. Ciddi sorun haline geldi. Kazı kurulundan izinlerin alındığı söylendi ama hala çalışma başlamadı. Yazılı izin gelecekmiş. Elektrik kesintilerinin olduğu hat uzun. Sorunun çözümü için kurumlar arası protokollerin işlediğini anlıyoruz ama sıcaklar 50 dereceye yaklaşmış, esnaf elektrik olmadan iş göremiyor, elektrik bazen bize bazen karşı sıraya veriliyor. şeritteki esnaf ve vatandaşlara veriliyor. Sorunun en kısa sürede çözülmesini istiyoruz. Gece kesildiğinde cadde zifiri karanlık. Güvenlik sıkıntısı da yaşanabilir. Bir turizm kenti bu sıkıntıya maruz kalmamalı” dedi.        

Telefon tamir ve servis hizmetleri yaptığını, elektriksiz çalışmasının mümkün olmadığını belirten Emre Korgun mağduriyetlerinin bir an önce giderilmesini ve hattın onarımın yapılmasını istediklerini söyledi. Emre Korgun; “Elektrik bir geliyor, bir gidiyor. Hem cihazlar zarar görüyor, hem müşteri kaybediyoruz. Diğer taraftan aşırı gürültü var. Gelen müşterimizin işi görülmüyor. Evlerde makinelere bağlı insanlar var. Onlara üzülüyoruz. Bu durumun bir an önce düzeltilmesini istiyoruz” diye konuştu.

İsmet İmanç ise kuyumcu dükkanında hiçbir cihazın çalışmadığını işlerini yapamadığını söyledi. İmanç; “Elektrik kesintilerinden bıktık. Geçmiş yıllarda da vardı. Gidiyor, geliyor. Ne terazim ne yazar kasam ne pos cihazım ne para sayma makinem ne klimam çalışmıyor, içerisi sauna gibi. Buna çözüm bulunsun. Günü gelince elektrik parasını takır takır alıyorlar, ödemeyince kesiyorlar. Ama bizi bu yaz günü, işlerin yoğun olacağı gün elektriksiz bırakıyorlar. Gediz A.Ş’ye hatta EPDK’ya sesleniyorum. Buna çözüm bulamıyorsanız bu iş olmaz. Yaz günü Foça’da iş yapamıyoruz” dedi. 
 

Bakmadan Geçme