Foça'da elektrik sorunu çözülmeyi bekliyor

Yaz aylarında nüfusu iki katına çıkan İzmir'in turistik ilçesi Foça, uzun süredir yaşanan elektrik kesintileri nedeniyle zor günler geçiriyor.

Yeraltı kablolarının yanması sonucu dükkanlara ve evlere elektrik verilemiyor, bu durum hem esnafı hem de bölge sakinlerini mağdur ediyor.

Foça'da, özellikle Reha Midilli Sevgi Caddesi'ndeki esnaf, elektrik kesintilerinin günlük yaşamlarını felç ettiğini belirtiyor. Trafo ile aboneler arasındaki elektriği aktaran kabloların yanması ve bölgenin tarihi SİT alanı olması nedeniyle onarım çalışmalarının yapılamaması, kesintilerin uzamasına neden oluyor. Elektrik Dağıtım Şirketi Gdz A.Ş., sorunu hafifletmek amacıyla caddeye iki mobil jeneratör yerleştirdi, ancak bu geçici çözüm, sık sık yakıt takviyesi gerektiği için kesintilerin tamamen önüne geçemiyor.

 Kesintiler Hayatı Felç Ediyor

Foça'da yaklaşık iki aydır devam eden elektrik kesintileri, 45 dereceyi aşan sıcaklıklarda klima çalıştırılamamasına ve ticari faaliyetlerin sekteye uğramasına neden oluyor. Elektriğe bağımlı cihazlar kullanan hastalar ve yaşlılar da kesintilerden olumsuz etkileniyor. Özellikle esnaf, pos cihazları, teraziler ve diğer elektronik cihazlarını kullanamadığı için büyük mağduriyet yaşıyor. Turizm sezonunun en yoğun döneminde elektrik kesintileri, eğlence mekanları ve kafelerin işlerini durma noktasına getiriyor.

Jeneratörler Çözüm Değil

Cadde esnaflarından kuyumcu Birtan İskit, kesintilerin iki aydır devam ettiğini ve kurulan jeneratörlerin gürültüsünden dolayı müşterilerin dükkana girmeye çekindiğini söylüyor. İskit, "Elektrik kesintileri neredeyse sürekli hale geldi. Jeneratörlere yakıt takviyesi yapılırken tekrar kesinti yaşıyoruz. Kazı izninin alındığı söylendi, ama henüz çalışma başlamadı. Yazılı izin beklendiği için süreç uzuyor. Bu durum esnafı çok zor durumda bırakıyor," dedi.
Telefon tamiri yapan Emre Korgun ise elektrik kesintilerinin işlerini aksattığını ve cihazlarının zarar gördüğünü belirterek, "Müşteri kaybediyoruz, cihazlarımız bozuluyor, bu sorun bir an önce çözülmeli," dedi.
Kuyumcu İsmet İmanç da elektrik kesintileri nedeniyle işlerini yapamaz hale geldiğini ve dükkanda hiçbir cihazın çalışmadığını belirtti. İmanç, "Bu yaz günü, işlerin en yoğun olduğu dönemde elektriksiz bırakılıyoruz. Gediz A.Ş. ve EPDK'ya sesleniyorum; bu sorunu çözemezseniz iş yapamayız," diyerek tepkisini dile getirdi.
Foça'da yaşanan elektrik sorununun en kısa sürede çözülmesi için yetkililerden müdahale bekleniyor.

Bakmadan Geçme