• Haberler
  • Dünya
  • Fransız askerleri Nijer’den çekildi, gerilim tırmanıyor

Fransız askerleri Nijer’den çekildi, gerilim tırmanıyor

Toplamda 1500 askerin bulunduğu Fransız askerleri, gerilimin tırmanması üzerine ülkeden ayrıldı. Daha önce Fransa’ya dönen 1346...

Toplamda 1500 askerin bulunduğu Fransız askerleri, gerilimin tırmanması üzerine ülkeden ayrıldı.

Daha önce Fransa’ya dönen 1346 askerin ardından kalan 154 asker de başkent Niamey’deki Fransız askeri üssünü düzenlenen bir törenle Nijer makamlarına teslim etti. Bu ayrılığı kutlamak isteyen Nijerliler de askeri üste toplanarak kutlama gerçekleştirdi.

FRANSIZ BÜYÜKELÇİLİĞİ KAPATILDI

Nijer’deki gerilimin bir diğer boyutu ise Fransa’nın Niamey Büyükelçiliği’nin kapatılması oldu. 22 Aralık itibarıyla kapatılan büyükelçilik, “Nijer makamlarının kısıtlamaları nedeniyle görevlerini yerine getiremediği” gerekçesiyle açıklama yaptı.

Askeri yönetim, 26 Temmuz’da başa geçmesinin ardından 25 Ağustos’ta Fransa’nın Niamey Büyükelçisi Sylvain Itte’ye ülkeyi terk etmesi için 48 saat süre tanımıştı. Büyükelçi Itte, istenmeyen kişi ilan edilmesinden yaklaşık bir ay sonra 27 Eylül’de ülkeden ayrılmıştı. Bu süreçte Nijer’deki askeri yönetim, Paris ile askeri işbirliği anlaşmalarını feshetmiş ve Fransız askerlerinin ülkeden ayrılmasını talep etmişti.

Haber Merkezi

 

Bakmadan Geçme