Frigya Medeniyeti'nin izinde 506 kilometre

Frigya, günümüzde Afyonkarahisar, Ankara ve Eskişehir illerinin tamamı Kütahya ilinin büyük bir bölümü ile Konya, Isparta...

Frigya, günümüzde Afyonkarahisar, Ankara ve Eskişehir illerinin tamamı; Kütahya ilinin büyük bir bölümü ile Konya, Isparta ve Burdur illerinin kuzeyinde kalan coğrafyanın antik dönemdeki adı. Bölge bu adı, MÖ 1200’dan itibaren Trakya’dan boğazlar üze-rinden gelerek bu topraklara yerleşen ve MÖ 7. yy’da parlak bir uygarlık kurmuş olan Frig’lerden almıştır. Frigler dünyaca ünlü efsanelere konu olmuştur. Başta başkent Gordion (Yassıhöyük) olmak üzere, Pessinus (Ballıhisar) ve Midas şehri (Yazılıkaya) Frig”lerin önemli merkezlerinden.

Haber

Frig Yolu, Ankara, Afyonkarahisar, Eskişehir ve Kütahya illeri arasında kalan Frig Vadilerinde Friglerin izlerini günümüz gezginlerinin sürmesi için oluşturulmuş uluslararası standartlarda uzun yürüyüş ve bisiklet yolu. Üç noktadan başlayıp Frigya topraklarına giren yol Friglerin dini merkezi niteliğindeki Yazılıkaya Midas kentinde birleşir. Yolun toplam uzunluğu 506 km’dir ve yolun takibini kolaylaştırmak için rotanın tamamı uluslararası standartlarda kırmızı-beyaz renklerle işaretlenmiştir. Ayrıca yürüyüşçüleri bilgilendirmek için rota başlangıç-bitiş noktalarına bilgilendirici panolar ve önemli kavşak noktalarına da yön tabelaları dikilmiş.

Haber

Frigya’daki antik yerleşim yerlerini birbirine bağlayan antik yollar Frig Yolu’nun ana temasını oluşturur. Bu ana temanın yanı sıra Frig Yolu, Frigya’nın atmosferini doğaseverlere bir bütün olarak sunmak ve yürüyüşü keyifli kılmak için bölgenin doğal, tarihi, jeolojik, kültürel vb. gibi diğer öne çıkan bileşenlerini de içerecek şekilde tasarlanarak hayata geçirildi.

Haber

Frigler’in şehir ve tapınaklarından kalan izleri barındıran Frigya Vadesi üç temel rotadan oluşur. Polatlı-Ankara yönündeki Gordion, Afyonkarahisar yönündeki Seydiler ve Kütahya yönündeki Yenice Çiftliği. Tüm rotalar Frigya Vadisi’nin merkezindeki Yazılıkaya’da birleşiyor. Ayazini’de Midas’ın kızı Suna’ya ait, dünyanın ilk apartmanı kabul edilen kayaya oyulmuş konut da bulunuyor. Ayrıca bölgede Frig izleri ile Roma izlerinin birleştiği yapılar da yer alıyor. İşte Yazılıkaya-Ayazini-Seydiler rotasından Frigya medeniyeti:

HÜSNİYE SEVAL ACUN

Haber

Haber

Haber

Bakmadan Geçme