Gediz temizlenmeden İzmir körfezi kurtarılmaz

GEMA Vakfı Başkanı Kilimcigöldelioğlu, Yeni İzmir Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni İbrahim Irmak'ın sorularını yanıtladı.

Son günlerde İzmir’in gündeminde Körfez’deki balık ölümleri var. Kirliliği uzun süredir tartışılan ve temizlenmesi için büyük bütçeler harcanan İzmir Körfezi için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, bir bilim kurulu oluştururken, İzmir Büyükşehir Belediyesi de “Biz de üzerimize düşeni yapmaya hazırız” dedi. 

Körfeze dökülen en büyük kirlilik kaynaklarından biri olan Gediz Nehri’nin durumu üzerine Gediz Havzası Erozyonla Mücadele, Ağaçlandırma, Çevre ve Kalkınma Vakfı (GEMA) Genel Başkanı Şener Kilimcigöldelioğlu ile görüştük.

ZEHİRLİ SULAR NEHRE KARIŞIYOR

Bu konuda oldukça dertli olan Kilimcigöldelioğlu, “31 yıldır bölgenin sorunlarını tespit edip çözüm yolları arayan biri olarak kısa ve öz şunu söyleyebilirim: Gediz Nehri temizlenmeden, İzmir Körfezi kurtarılamaz” dedi. Yeni İzmir Gazetesi’ni ziyaret eden GEMA Vakfı Başkanı Kilimcigöldelioğlu, İzmir Körfezi’nin kirliliği konusunda şunları dile getirdi: "İzmir Körfezi’nin kirliliği için herkes birbirini suçluyor ama ihmalkarlıklar diz boyu. Bağyurdu’nun arıtma tesisi 13 yıldır tamamlanmadı, Muradiye Organize Sanayi Bölgesi’nin arıtması yok. Akhisar Zeytin Organize Sanayi Bölgesi’nin arıtması da yok. Bu bölgelerden akan atık sular Gediz Nehri’ne karışıyor. Gediz Belediyesi’nin arıtma tesisi var, fakat bölgede hiçbir fabrikanın arıtması yok. Menemen ve Eşme çevresinde de arıtma yok. Kula’da ise çevreyi en çok kirleten tabakhanelerin arıtma tesisi bulunmuyor. Tabakhaneler dışında, battaniye fabrikaları ve tekstil sanayi tesisleri de mevcut, ancak bunların da arıtma tesisi yok"

'Gediz temizlenmeden İzmir körfezi kurtarılamaz!'

ARITMASIZ SANAYİ BÖLGELERİ

- Anlattıklarınız ‘İzmir Körfez’i neden kirleniyor’ sorusuna çok net cevap veriyor. Peki zehirli sularını direk Gediz’e akıtan başka sanayi kuruluşu var mı?

GEMA Vakfı Başkanı Şener Kilimcigöldelioğlu, sorumuza bakın nasıl cevap veriyor: “Salihli Organize Sanayi Bölgesi’nin arıtma tesisi düzgün çalışıyor ama diğer fabrikaların arıtması yok. Ahmetli’de de hiçbir kurumun arıtma tesisi yok. Turgutlu Organize Sanayi Bölgesi’nde arıtma tesisi yok ve atık sular sulama kanallarına veriliyor. Bu durum Manisa ve İzmir’de kansere yol açıyor. Kanserin sebebi kirli sular. Bu durumu dönemin İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’e anlattım. Manisa Büyükşehir Belediyesi Organize Sanayi Bölgesi’ni korumaya devam ediyor ve hâlâ arıtma tesisi yapılmadı. Yine Turgutlu’nun, Manisa’nın arıtma tesisi yok. Akhisar’da da aynı durum geçerli. Manisa Belediyesi’nin ve Organize Sanayi Bölgesi’nin arıtma tesisi var, ama o bölgedeki hiçbir fabrikanın arıtma tesisi yok”

SANAYİCİ VE MADENCİ KORUNUYOR

- Fabrikaların arıtma tesisi kurmadan ve çalıştırmadan üretim yapmaları yasak değim mi? Bildiğimiz kadarıyla arıtması olmayan tesislere üretim izni verilmiyor. Bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? 

Sorumuza çok net cevap veren Kilimcigöldelioğlu, “Yasak ama valiler göz yumuyor. Valiler Organize Sanayi Bölgesi’nin başkanı. Arıtma çalıştırılmadığında vali, başkanı olduğu Organize Sanayi Bölgesi’ni mi kapatacak? Maalesef, sanayiciler ve madenciler devletin gözdesi, en çok da çevreyi onlar kirletiyor” diye konuşuyor.

-Sizi dinleyince tansiyonumuz yükseliyor. Korkarak soruyorum, Kemalpaşa’da da kirli sularını arıtmadan derelere boşaltanlar var mı? 
Kilimcigöldelioğlu, “Aynı sorunlar Kemalpaşa’da da mevcut. Bağyurdu’ndaki, Armutlu’daki fabrikalarda arıtma yok. Kemalpaşa Organize Sanayi Bölgesi’nin ve Belediye’nin arıtma tesisi var ama çevredeki diğer tesislerin arıtması yok. Arıtma olmadığında ya da var olanlar çalıştırılmadığında Körfez’in kirliliği nasıl düzelecek? Körfezi İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı mı temizleyecek? Bana göre, bu gidişle Körfez’in kirliliğinin önlenmesi mümkün değil” diyor.

Şener Kilimcigöldelioğlu, Gediz Nehri’ni kurtarmak için GEMA Vakfı olarak yıllardır çalıştıklarını da belirtiyor ve ekliyor: “Gediz Havzası Sempozyumu düzenledik, valileri davet ettik. Manisa Valisini bizzat gidip çağırdım ama katılmadı. Çünkü hükümet katılmasını istemezdi. Üç sempozyum yaptık, çıktılarını ilgili makamlara sunduk. Ancak bölgenin sorunlarına çözüm bulmak için kimse katılım göstermiyor."

'Gediz temizlenmeden İzmir körfezi kurtarılamaz!'

KÖRFEZİN KURTARILMASI İÇİN ÖNERİLER:

GEMA Vakfı Başkanı Şener Kilimcigöldelioğlu Gediz Nehri ve Körfez’in kurtarılması için gerekenleri şöyle sıraladı:

  1. Havza toplantılarına herkesin katılması gerekiyor.
  2. Ege Üniversitesi ve Dokuz Eylül Üniversitesi rektörlerinin toplantılara katılması önemli. Onlar Gediz Havzası Birliği üyesi ama toplantılara katılmıyorlar.
  3. Fabrikalar, belediyeler, kamu ve özel sektör işletmeleri arıtma tesislerini kurmalı ve çalıştırmalı. Çalıştırmayanlar cezalandırılmalı ve bu adaletsizlik sona erdirilmeli.
  4. Organize sanayi bölgeleri kurulmadan önce arıtma tesislerinin kurulması zorunlu olmalı. Son olarak, Gediz Nehri'nin ve İzmir Körfezi’nin temizlenmesi için atık suların nehre karışmadan büyük bir arıtma tesisine yönlendirilmesi gerektiğini belirten Kilimcigöldelioğlu, "Ancak bu şekilde Gediz’i ve İzmir Körfezi’ni kurtarabiliriz" diyerek sözlerini noktalıyor.

Bakmadan Geçme