Gelinlikten sonra kaftanlar da kiralık

Gelinlikte yıllardır uygulanan kiralama uygulaması kına gecesi kıyafeti olan kaftanda da başladı. Satış yapmakta zorlanan mağazalar...

Gelinlikte yıllardır uygulanan kiralama uygulaması kına gecesi kıyafeti olan kaftanda da başladı. Satış yapmakta zorlanan mağazalar çareyi kiralamakta buldu. Giderek seramonisi zenginleşen kına gecelerinin maliyeti kiralık kaftanla en az 4 bin yüz, en pahalı 10 bin lirayı buluyor. Kaftanı satın almaya kalktığınızda bu maliyetin üzerine en az 10 bin lira daha eklemek gerekiyor.

Kına gecesi maliyetleri arttığı için, birçok çift kına elbiselerini kiralamayı tercih ediyor. Kemeraltı Çarşısı’nda ise düğün sezonunda beklenen hareketlilik yerine durgunluk yaşanıyor. Kiralama uygulaması, hem çiftlerin bütçelerini hem de esnafın kazancını etkiliyor.

Haber

Kemeraltı Çarşısı’nda kına aksesuarları satan Hatice Varol, “Alınan ürünlere ve o ürünlerin kalitesine göre ortalama bir kına seti maliyeti en az iki bin lira. Buraya gelen müşterinin bütçesine göre ödeyeceği tutar değişir. Düğün sezonu, satışlar konusunda eski satışları beklemiyoruz tabii, maliyetler yükseldi geçinmek zorlaştı. İnsanlar Kemeraltı’na düğün ve kına alışverişlerini yapmaya eskiden daha çok gelirdi. Kemeraltı Türkiye’nin en güzel açık hava çarşısı. Ancak insanlarımız burada satılan ürünlerin kalitesiz olduğunu düşünüyor. Burayı tanıtmak, insanları Kemeraltı’na gelmeye teşvik etmek lazım. Bu konuda yetkililerin daha büyük adımlar atmasını bekliyoruz” diye konuştu.

Haber

DÜĞÜN SEZONU DURGUN GEÇİYOR

Kaftan ve kına malzemeleri satan Hüseyin Kalkan, “Düğün alışverişine talep yok. Ekonomiden dolayı, kredi çekerek borç alarak ya da burada pazarlık yoluyla insanlar alışveriş yapıyor. Bizim çoğu ürünümüzün üretimi dolar bazlı. Buna bağlı olarak satışlarda da azalma var. Pandemi sonrasındaki 2-3 sene çok iyiydi satışlar ama bu yıl ciddi azalma var. Kiralar afaki, Kemeraltı gibi bir yerde satış yapmak insanın belini büküyor. Aldığımızın da altında istiyor müşteri. Ama burada 8-10 kişi yemek yiyoruz, kendi çarkımızı çevirmek zorundayız. Fiyatlar ürünün işlemesine, kalitesine göre değişiyor. Toplam kına maliyeti; ekonomik paket 1500-2500 arası, lüks paket 7 bin 10 bin arası değişkenlik gösterir. Kaftan satışlarında ise artık kiralama çok yaygın. 3 binden başlayan kaftan kiralama fiyatı 7 bine de çıkıyor. Satın alma sadece yurtdışı müşterisinde görüyoruz biz. Satılığa pek talep yok bu ekonomide“ dedi.

Haber

Bu fiyatlar, ekonomik dalgalanmaların etkisiyle artarken çiftler bütçelerine uygun çözüm arayışına giriyor. Kına gecesi için yapılan harcamaların dikkatli planlanması birçok çift için zorunlu hale gelmiş durumda. Kına alışverişi yapan Banu Kerişli, “Biz Tire’den Kemeraltı’na kına alışverişimiz için geldik. Teflerin, aksesuarların maliyeti orada neyse burada da o. Hiçbir fiyat farkı yok. Daha uyguna bulabiliriz diye düşündük ama umduğumuzu bulamadık. Bütçe olarak üç bin lira ayırmıştık ama abiye bile 10 bin tuttu” diye konuştu.

İşte kına maliyetleri:

Tepsi: 350-1000 TL

Testi: 100-150 TL

Gelinin Tülü:200-2500 TL

Damat tülü: 200-250 TL

Gelin tefi: 250-500 TL

Mumlar:75-150 TL

Sepet:1000 TL

Satılık Kaftan: 9-10bin TL

Kiralık Kaftan: 2-6 bin TL

Haber

TAKIDA DA DURUM AYNI

Kemeraltı Kuyumcular Çarşısı’nda da düğün sezonuna rağmen alışverişler sönük geçiyor. İzmir Kuyumcular Odası Başkanı Murat Kurtuluş Buyrukçu,“Düğün sezonu geçtiğimiz yıllara göre çok daha sönük geçiyor bu sene. İnsanlar masraftan kaçınıyorlar. Takı olarak çeyrek altın fiyatı yüksek olduğundan daha düşük gramlı ürünlere özellikle gram altına yöneliyorlar“ dedi.

Çocuklarını evlendirecek aileler ise geçmiş yıllardan farklı olarak daha hafif ve işçiliği az takı ürünlerine yöneliyor. İşte takı maliyetleri:

Trabzon Set: 450-500 bin

Beşi Bir Yerde: 90 bin

14 Ayar Set: 100-160 bin

22 Ayar Burma Bilezik: 75 bin

Alyans:4- 5 bin

HABER MERKEZİ

 

Bakmadan Geçme