Genç Sağlık Sen İzmir'den ses yükseltti: Kamu çalışanları ekonomik çıkmazda
Genç Sağlık Sendikası İzmir Şubesi, SGK Misafirhanesi'nde gerçekleştirdiği basın açıklamasıyla kamu çalışanlarının ve memurların yaşadığı ekonomik sorunlara dikkat çekti. Özellikle büyükşehirlerdeki kira artışları ve düşük zam oranlarının memurların yaşam koşullarını zorlaştırdığı vurgulayan Genç Sağlık Sendikası İzmir Şube Başkanı Özgür Yıldırım, 'Memurlar, yüzde 6 gibi düşük bir artışla yetinmeye zorlanıyor' dedi.
Mevcut ekonomik tablo karşısında memurların geçim savaşı verdğine dikkat çeken Genç Sağlık Sendikası İzmir Şube Başkanı Özgür Yıldırım, basın mensupları ile bir araya geldiği kahvaltı organizasyonunda önemli açıklamlarda bulundu.
Memurlar için "Büyükşehir Tazminatı"nın hayata geçirilmesini veya lojmanların hızla inşa edilmesi gerektiğini belirten Yıldırım, “İzmir'de Çeşme ve Urla gibi yazlık bölgelerde en düşük kira oranı 40 bin TL’ye ulaşmış durumda. Memurların maaşı, kiraları ile aynı oranda olmamalı Büyükşehir tazminatı olmadan kamu emekçileri rahat bir nefes alamaz” dedi.
ZAM ORANLARI YETERSİZ: YÜZDE 6 İLE GEÇİNMEK İMKANSIZ
Toplu sözleşmelerde belirlenen zam oranlarının enflasyon karşısında yetersiz olduğunu dile getiren Yıldırım, şu sözlere yer verdi:
“Altıncı toplu sözleşmede belirlenen zam oranı, enflasyon farkıyla yüzde 13 seviyesine ulaşmıştır. Ancak bu oran kesinlikle yeterli değildir. Bugün kiralara yapılan zam oranı yüzde 62, yeniden değerleme oranı ise yüzde 43. Memurlar yüzde 6 gibi düşük bir artışla yetinmeye zorlanıyor. Biz, refah payının yüzde 30 olarak belirlenmesini talep ediyoruz.”
“SAĞLIK ÇALIŞANLARI HAK ETTİKLERİ DEĞERİ GÖRMÜYOR”
Yıldırım, sağlık çalışanlarının yaşadığı diğer sorunlara da dikkat çekti:
“Sağlık çalışanları beyaz kod davaları, mobbing ve baskılarla boğuşuyor. Yetersiz yemekler ve düşük giyim yardımları gibi konular da emekçileri mağdur ediyor. Devletin, sağlık çalışanlarının yaşam koşullarını iyileştirmek için daha etkin adımlar atması gerekiyor.”
“SENDİKACILIK ANLAYIŞI SORGULANMALI”
Yetkili sendikaların toplu sözleşmelerde kamu çalışanlarının haklarını yeterince savunmadığını belirten Yıldırım, sendikal yaklaşımlara yönelik eleştirilerini şu şekilde dile getirdi:
“Herkesin sendikasını sorgulamasını istiyoruz. Sahadan uzak bir sendikacılık anlayışını kabul etmiyoruz. Malum sendikaların keyfi ile hareket etmek istemiyoruz. Yüzde 12-13 oranındaki zam oranını kabul etmiyoruz.”
“2025 YILINDA İZMİR'DE MEMURLAR İÇİN 80 BİN TL GEREKLİ”
Ekonomik şartların daha da ağırlaşacağını belirten Yıldırım, İzmir’deki bir memurun hayatını devam edebilmesi için 80 bin TL maaş alması gerektiğini belirterek, “İzmir’de herhangi bir merkez ilçede, 2025 yılında bekar bir memurun yaşaması için en az 80 bin TL maaş alması gerekiyor. Tatil yapmayı geçtik, eşimizle çocuklarımıza yemek yemeği dahi düşünemiyoruz. Ay sonunu nasıl getireceğimizin hesabını yapıyoruz. Zam oranıyla beraber yüzde 15’le başlayıp yüzde 34’e kadar yükselen vergi dilimimiz var. Biz fabrikatör değiliz. Vergilerimizin yüzde 15’te sabitlenmesini istiyoruz” diye konuştu.