• Haberler
  • Sağlık
  • Genç yaşta kolon kanseri tehlikesi : Alarm zilleri çalıyor!

Genç yaşta kolon kanseri tehlikesi : Alarm zilleri çalıyor!

Genç yaşta kanserle savaş.Kolorektal kanser sadece yaşlıların hastalığı mı? Gençlerde bu hastalığın neden arttığı inceleniyor. Tüm detaylar haberimizde...

Mardinli Onur Cevheroğlu (26), ailesini erken yaşta kalın bağırsak kanserine kaybetmenin acısını yaşamış, ancak aynı kadere kendisi de yakalanmış bir isim. 2023 Aralık ayında tesadüfen öğrendiği 3. evre kalın bağırsak kanseri ile savaşan Cevheroğlu, şu sözlerle herkesi uyarıyor: “Kimse kaderini tesadüflere bırakmasın, zamanında kontrollerini yaptırsın.”

Genç yaşta kolon kanseri tehlikesi : Alarm zilleri çalıyor!

Annesini 42, ağabeyini ise 24 yaşında kanserden kaybettiğini belirten Cevheroğlu, şunları söyledi: “18 yaşımdayken kolonoskopi yaptırıldı ve bir sorun çıkmadı. Ancak bu kontrolleri sürdürmedim. Apandisit ameliyatım sonrasında yapılan kolonoskopi ile kanser tanısı aldım. İzmir’de ameliyat oldum, tedavi sürecim devam ediyor.”

Kontrollerin hayat kurtarabileceğine dikkat çeken Cevheroğlu, şu benzetmeyle konuya vurgu yaptı: “Arabalarımıza verdiğimiz değeri kendimize vermiyoruz. Oysa yılda bir kontrole giderek hayatımızı kurtarabiliriz.”

GENÇ ERİŞİKİNLER İÇİN ALARM ZİLLERİ

Genç yaşta kolon kanseri tehlikesi : Alarm zilleri çalıyor!

Acıbadem Kent Hastanesi Kolorektal Cerrahı Prof. Dr. Cem Terzi, erken başlangıçlı kolorektal kanserlerin giderek artış gösterdiğine dikkat çekti. Genç vakalardaki artışı “alarm zilleri” olarak niteleyen Prof. Dr. Terzi, şu bilgileri paylaştı:

“Kolonoskopi, kalın bağırsak kanserini önleme ve erken teşhis için harika bir araç. Ancak yeterince kullanılmıyor. Genetik risk faktörü olan kişilerde kolonoskopi en az 2 yılda bir yapılmalı. Bu hastalıkta erken teşhis hayati önem taşıyor.”

Terzi’nin paylaştığı ABD kaynaklı veriler de endişe verici:

1995’te her 10 kanser hastasından sadece biri 55 yaşın altındayken, bugün her 5 hastadan biri 55 yaşın altında.

2030 yılına kadar, 20-49 yaş aralığında kanser kaynaklı ölümlerin en önemli nedeni kolorektal kanser olacak.

“Genç yaştaki hastalarda karın ağrısı, makattan kanama, açıklanamayan kilo kaybı gibi belirtiler ciddiye alınmalıdır. Anüs ya da dışkılama ile ilgili sorunlar utanılmadan hekime aktarılmalı, sadece basur tedavisi ile sınırlı kalınmamalıdır,” diyen Terzi, hekimlere de bu belirtileri göz ardı etmemeleri konusunda çağrıda bulundu.

GENÇ HASTALARDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN BELİRTİLER

Prof. Dr. Terzi, genç hastalarda kolorektal kanserin sıkça görülen belirtilerini şu şekilde sıraladı:

  • Karın ağrısı
  • Makattan kanama
  • Açıklanamayan kilo kaybı
  • Dışkılıkta sıklık veya görünüm değişikliği

Genetik yatkınlık, kalıtsal faktörlerin etkisiyle %30 oranında rol oynuyor. Ancak kalan %70 oranında, çevresel faktörler (hava kirliliği gibi) belirleyici oluyor. Bu durum, genetik yatkınlığı olmayan bireylerin de risk altında olduğunu gösteriyor.

KOLONOSKOPİ HAYAT KURTARIYOR

Kolonoskopinin erken teşhisteki önemi bir kez daha vurgulanıyor. Erken teşhis alan hastalarda, gelişmiş ülkelerde iyileşme oranı %90 olarak belirtiliyor. Ancak Prof. Dr. Terzi, bu orana ulaşmak için toplumda farkındalığın artması ve kolonoskopi taramalarına daha fazla önem verilmesi gerektiğini söylüyor.