Gençler risk altında! Türkiye'de her 4 kişiden 3'ü...

Modern yaşamın getirdiği hareketsizlik, gençleri tehdit ediyor. Tüm detaylar haberimizde...

Başkent Üniversitesi Adana Dr. Turgut Noyan Uygulama ve Araştırma Merkezi’nden Endokrinoloji Uzmanı Dr. Nuh Baklacı, Türkiye’de toplumun yüzde 75’inin şişman kategorisinde olduğunu belirterek, obezitenin artık bireysel değil toplumsal bir sorun haline geldiğini söyledi.

“MODERN ŞEHİR YAŞAMI HARAKETSİZLİĞE İTİYOR ”

Besin bolluğu ve fiziksel aktivitenin azalmasının obeziteyi tetiklediğini vurgulayan Dr. Baklacı, “Gıdalara eklenen tat artırıcılar ve sosyal medya bağımlılığı gençleri açık alandan uzaklaştırıyor. Bu da dopamin bağımlılığına ve açlık hissi olmadan yemeye neden oluyor” dedi.

DİYABET PATLAMASI 

Türkiye’de 1950’lerde %2 olan diyabet oranının günümüzde %30’lara çıktığını belirten Baklacı, en büyük etkenin obezite olduğunu söyledi. “Vücut Kitle İndeksi (VKİ) 30’un üzerindeyse obezite tanısı konur. Türkiye’de VKİ’si normal olan bireylerin oranı yalnızca %20-30 civarında” ifadelerini kullandı.

UZMANDAN 3 KRİTİK UYARI 

  • Düzenli beslenme: Doğal gıdalar, öğün düzeni ve kahvaltı önemli.
  • Egzersiz: Sadece kilo değil, iştah kontrolü için de şart.
  • Zararlı alışkanlıklardan kaçınmak: Alkol ve katkılı gıdalardan uzak durulmalı.

‘’GENÇLER GELECEĞİNİ TEHLİKEYE ATIYOR''

Baklacı, “20’li yaşlarda başlayan obezite, 40’lı yaşlarda diyabet, tansiyon ve kalp hastalığı olarak geri dönüyor. Gençler spor yapsın, düzenli beslensin ve destek almaktan çekinmesin” dedi. Obeziteyle mücadelede tıbbi yardımın önemine dikkat çeken uzman, “15 günlük bir diyetle bile bağımlılıklar kırılabilir” uyarısında bulundu.