• Haberler
  • Genel
  • Gıda güvenliği tartışmaları: Bakanlıktan yeni açıklama!

Gıda güvenliği tartışmaları: Bakanlıktan yeni açıklama!

Tarım ve Orman Bakanlığı, bir yemek zincirinin köftesinde domuz eti tespit edilmesiyle ilgili açıklama yaparak, gıda denetim süreçlerinin şeffaflığını vurguladı.

Tarım ve Orman Bakanlığı, bir yemek zincirinin pişmiş köftesinde domuz eti tespit edilmesiyle ilgili kamuoyuna önemli bilgiler sundu. Bakanlık, firmanın adının uzun süre açıklanmamasına da değinerek, “Yeni Gıda Kamuoyu Duyurusu Sistemimizde, 8 binden fazla gıda denetçimizle gerçekleştirdiğimiz rutin ve anlık denetimlerde ortaya çıkan uygunsuzluklar, teknik sürecin tamamlanmasının ardından yayımlanmaktadır” ifadelerini kullandı.

Kamuoyunda tepkilere yol açan olay, ünlü bir yemek zincirinin iki farklı şubesinden alınan numunelerde domuz etinin tespit edilmesiyle gündeme geldi. Bakanlık, bu durumu tespit ettikten sonra ilgili firmanın adını aylar sonra açıklayarak kamuoyunu bilgilendirdi.

İLGİLİLER HAKKINDA SUÇ DUYURUSU

Yapılan açıklamada, gıda güvenilirliğini sağlamak ve kamu sağlığını korumanın Bakanlığın temel görevlerinden biri olduğu vurgulanarak, “Gıda güvenilirliğini sağlamak ve kamu sağlığını korumak, Anayasa ve kanunlarımızın Bakanlığımıza verdiği temel bir görevdir. Bu kapsamda Bakanlığımız hem tüketicimizin hem de üreticimizin hak ve menfaatlerini korumakla mükelleftir. Yeni Gıda Kamuoyu Duyurusu Sistemimizde 8 binden fazla gıda denetçimizle yaptığımız rutin ve anlık denetimlerde ortaya çıkan her türlü uygunsuzluk, teknik sürecinin tamamlanmasının ardından yayımlanmaktadır. Uygunsuzluk tespit edilmesi halinde toplatma, idari para cezası ve üretimin askıya alınması gibi yaptırımların yanı sıra uygunsuzluğun insan hayatını ve sağlığını tehdit etmesi halinde ilgililer hakkında suç duyurusunda bulunulmaktadır. Bu idari işlemler Anayasamızın 125. maddesi gereği yargı denetimine tabidir. Yargı kararları idarenin bütün unsurları bakımından bağlayıcıdır. Bakanlığımız kamu sağlığını koruma konusunda görev ve yetkilerini bu ilkeler doğrultusunda kararlılıkla ifa etmeye devam edecektir” denildi. 

Gıda güvenliği tartışmaları: Bakanlıktan yeni açıklama!

Bakmadan Geçme