Gıda Mühendislerinden dondurmada ‘kristalleşme’ uyarısı
Gıda Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Üyesi Uğur Toprak, dondurmanın protein, karbonhidrat, yağ ve A, B, C,...
Gıda Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Üyesi Uğur Toprak, dondurmanın protein, karbonhidrat, yağ ve A, B, C, D, E vitaminleri, kalsiyum, fosfor, magnezyum, sodyum, potasyum, demir ve çinko gibi mineraller açısından zengin bir gıda maddesi olduğunu dile getirdi.
“GIDA ZEHİRLENMESİNE YOL AÇIYOR”
Toprak, “Eğer kapalı dondurma alıyorsak mutlaka üzerindeki son tüketim tarihine dikkat etmemiz gerekli. Ambalajda deformasyon olup olmadığına bakılmalı. Üründe erime ya da yumuşama olup olmadığı kontrol edilmeli. Kristalleşme oluşan yani eridikten sonra tekrar dondurulmuş ürünler kesinlikle tüketilmemeli. Eğer kutulu dondurma alıp evde tüketeceksek alışverişin en sonunda alıp hızlıca eve götürüp dondurucuya koymak lazım. Tüketeceğimiz kadarı porsiyonlayıp, gerisini dondurucuda muhafaza etmeliyiz. Açıkta dondurmaları ise seyyar satıcılardan almamamız gerekiyor. Çünkü dondurmanın soğuk zincirde saklanması gerekli. Süt ürünü olduğu için ciddi bir gıda zehirlenmesine yol açabilir. Bu da başta kusma, ishal, bulantı ve ateşe neden olabilir” ifadelerini kullandı.
Vatandaşa uyarılarda bulunan Toprak, “Külahlar da çok önemli. Külahların kapalı ambalajlarda olması lazım. Külahlar, toz gibi etkenlerden korunmalı. Dondurmanın alındığı kaşık ya da benzeri aletler, bir suyun içinde bekletilir. Bu suyun da sürekli değiştirilmesi gerekiyor. Çünkü suyun içinde kalan aletler, mikroorganizmanın gelişimine sebep olabilir” dedi.
HABER MERKEZİ