GİFED: Soyadı Kararı Cinsiyet Eşitliği İçin Önemli Bir Adım
Girişimci İş Kadınları Federasyonu (GİFED) Yönetim Kurulu Başkanı Huriye Serter, Anayasa Mahkemesi'nin Türk Medeni Kanunu'nun 'Kadın...
Girişimci İş Kadınları Federasyonu (GİFED) Yönetim Kurulu Başkanı Huriye Serter, Anayasa Mahkemesi’nin Türk Medeni Kanunu’nun ‘Kadın evlenmekle kocasının soyadını alır’ düzenlemesini ‘eşitliğe aykırı’ bularak iptal etmesi kararını değerlendirdi. Serter, kadınların artık eşinin soyadını kullanmak zorunda kalmayacağına dikkat çekerek, “Cinsiyet eşitliğini sağlamada önemli bir adım atıldı. Ancak tam eşitlikten yana daha pek çok adım atılması gerekiyor” dedi.
Bir kimsenin kimliğinin belirlenmesinde en önemli unsur olan soyadı olduğunu dile getiren Serter, soyadının vazgeçilemez, devredilemez, feragat edilemez ve kişiye sıkı surette bağlı bir kişilik hakkı olduğunu söyledi. Medeni Hukuk açısından soyadının bütün bu özelliklerinin bugüne kadar maalesef “kadınlar” açısından geçerli olmadığına dikkat çeken Serter, şöyle konuştu: “Kadının soyadı sorunu bir kimlik sorunu olarak her zaman karşısına çıkmaktaydı. Türkiye’nin 1985 yılında onayladığı BM Kadınlara Karşı Her Türlü Ayrımcılığın Önlenmesi Sözleşmesi’nin 16. Maddesinde kadının soyadı konusunda eşlerin eşit haklara sahip olması ilkesine uyulması zorunluluğu açık bir ifade ile öngörülmüştür.
Bu kararla birlikte, kadınların artık evlenince eşlerinin soyadını almak zorunda kalmayacakları ve evlilik öncesi sahip oldukları soyadlarını kullanabilecekleri belirtiliyor. Ancak, bu kararın uygulamada nasıl yansıyacağı ve kadınların hangi süreçleri takip etmeleri gerektiği henüz netleşmedi.
Serter, sözlerine şöyle devam etti: “Bu kararla birlikte, kadınlar soyadlarını koruyarak evliliğe adım atabilecekler. Kadınların soyadı, onların kimliklerinin bir parçasıdır ve evlilikle birlikte kaybedilmesi kabul edilemez. Bu karar, cinsiyet eşitliğinin sağlanması açısından önemli bir adım atıldığını gösteriyor. Ancak tam eşitlik için daha pek çok adımın atılması gerekiyor. Kadınlar halen birçok alanda eşit haklara sahip değiller ve toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması için daha fazla çaba harcanması gerekiyor.”
HABER MERKEZİ (ES)