• Haberler
  • Genel
  • Göbek yağlarını eritmek için yaşam pratiklerinizi değiştirin

Göbek yağlarını eritmek için yaşam pratiklerinizi değiştirin

Göbek eritmek için beslenme alışkanlıklarında değişiklik yapılması, düzenli olarak minimum 7 saat uyunması ve stresten uzak...

Göbek yağlarını eritmek için yaşam pratiklerinizi değiştirin
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Göbek eritmek için beslenme alışkanlıklarında değişiklik yapılması, düzenli olarak minimum 7 saat uyunması ve stresten uzak durulması önem kazanıyor. Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Dyt. Betül Merd, göbek eritme yöntemleri hakkında bilgi verdi

GÖBEK YAĞLANMASININ NEDENLERİNE DİKKAT

Vücuttaki bölgesel yağlanmayla ortaya çıkan aşırı kilo, birçok sağlık sorununa neden olabiliyor. Özellikle göbek bölgesinde başlayan yağlanmanın oluşmaması için dengeli beslenme ile düzenli egzersizin hayatın vazgeçilmezi olması gerekiyor. Bel ve karın yağları fazla kalori alınması ile artmakta ve abdominal obeziteye neden olmakta. Dengesiz ve sağlıksız beslenme, durağan yaşam, yaşlanmaya ve genetik etkenlere bağlı olarak ortaya çıkan karın yağlanması zamanla tehlikeli boyutlara gelmekte. Şekerli içecekler aşırı kalori alımına neden olurken, karın ve bel çevresindeki yağlanmanın en önemli nedenlerinden birisi olmakta. Şekerli ve gazlı içeceklerin büyük bir bölümünde kalorisi yüksek mısır şurubu kullanılmakta. Margarinlerde kullanılan trans yağları ise karın yağlanmasını artırmakta. Fast food tipi beslenme trans yağ ve yüksek kalori içerdiği için karın yağlarını arttırıcı etki yapmakta. İşlenmiş ve paketlenmiş her türlü endüstriyel gıdalar, kilo alımını ve karın yağlanmasını artırmakta.

YAĞIN HANGİ BÖLGEDE OLDUĞU ÖNEMLİ

Abdominal (karın) yağlanma sonucunda iç organların çalışma düzeni bozularak, vücuttaki genel yağ düzeyi artmakta. Vücuttaki yağ oranını değerlendirirken, yağın hangi bölgede olduğu önemli. Karın yani göbek bölgesindeki yağlanma vücudun diğer bölgelerindeki yağlanmadan daha tehlikeli. Vücuttaki bel ve kalça oranı hesaplanarak ideal ağırlık belirlenirken, bel ve kalçadaki yağ oranının yüksek olması abdominal yağlanmaya işaret etmekte. Yapılan araştırmalarda bel bölgesinde yağlanması olanlar, kalça yağlanması olanlardan daha fazla. Abdominal yağlanma bel kısmından başlayarak mide, karaciğer ile bağırsakları sarmakta. Aşırı iç yağlanma genel sağlığı olumsuz etkiler. Öte yandan, bel kalça oranı hesaplanırken, bel ölçüsü santimetre cinsinden kalça çevresinin ölçüsüne bölünerek bulunur. Erkekler için en ideal kalça oranın 1’in altında, kadınlar için ise 0,8 altında olması gerekmekte. Bel çevresi erkeklerde 94 santimetre kadınlarda ise 80 santimetrenin altındaysa normal, 94-102 santimetre arasındaki erkekler aşırı kilolu, 102 santimetre ve üzerindekiler ise şişman sınıfına girmekte.

GÖBEĞİ ERİTMEK İÇİN UYGULANMASI GEREKENLER

Kan şekerini kontrol altında tutmak oldukça önemli. Kan şekerini kontrol altında tutarak göbek yağlanması engellenir. Kan şekerinin dengeli biçimde artıp azalması nedeniyle aşırı besin tüketimi gerçekleşmez. Tüketilen daha az besin nedeniyle kilo alımı da ortaya çıkmayacak. Kan şekerini dengede tutmak için şeker ve şekerli gıdalar günlük beslenme planından çıkarılmalı. Vücutta hızlı parçalanan karbonhidratlardan da uzak durulmalı. Karbonhidrat ağırlıklı beslenmek yerine protein ağırlıklı beslenme planı uygulanmalı. Göbek bölgesindeki yağ oranı düşene kadar günlük karbonhidrat alımı azaltılmalı. Metabolizmayı hızlandırıcı gıdalar tüketilmeli, yağ yakıcı bitki çaylarından destek alınmalı. Günlük program yapılmalı. Uyuma ve yemek süresi ile tuvalete gidilen saat rutinleştirilmeli. Bu sayede metabolizma daha düzenli çalışır. Her gün düzenli olarak geceleri minimum 7 saat uyunmalı. Bu sayede hormonlar dengeye girecek ve metabolizma hızlanacak.

Bakmadan Geçme