• Haberler
  • Dünya
  • Goldman Sachs’ten Türkiye için faiz indirimi beklentisi

Goldman Sachs’ten Türkiye için faiz indirimi beklentisi

ABD’li bankacılık grubu Goldman Sachs’ın CEEMEA Araştırma Eş Başkanı Clemens Grafe, Türkiye ekonomisi hakkında yaptığı açıklamada,...

ABD’li bankacılık grubu Goldman Sachs’ın CEEMEA Araştırma Eş Başkanı Clemens Grafe, Türkiye ekonomisi hakkında yaptığı açıklamada, bu yıl yaklaşık 30 milyar dolarlık portföy girişine rağmen, yatırımların büyük kısmının kısa vadeli olduğuna dikkat çekti. Enflasyonun sürdürülebilir bir şekilde düşeceğine dair yatırımcı güveninin henüz sağlanamadığını belirten Grafe, bu nedenle uzun vadeli varlıklarda pozisyon alınmasının tereddütle karşılandığını ifade etti.

TCMB’NİN FAİZ POLİTİKASI

Grafe, TCMB’nin Eylül ayında faiz indirimine gitmesini beklediklerini ve dördüncü çeyrekte bu indirimin 900 baz puanla devam edebileceğini öngördüklerini belirtti. TCMB Başkan Yardımcısı Cevdet Akçay’ın faiz indirim döngüsünün şu anda değerlendirilmediğine dair açıklamalarına rağmen, Grafe bu beklentilerini koruduklarını vurguladı. Grafe, faiz indiriminin, hanehalkı enflasyon beklentilerinin önemli ölçüde düşmesine bağlı olduğunu ifade etti. Ayrıca, Eylül ayında yıllık bazda enflasyonun yüzde 44’e inmesini beklediklerini belirterek, mevcut politika faizinin reel olarak çok yüksek olduğunu söyledi.

ENFLASYON VE YATIRIM BEKLENTİLERİ

Grafe, Türkiye’nin yüksek enflasyonla mücadelesinde önemli bir yol kat ettiğini ancak geçen yılın son çeyreğinde kaydedilen ilerlemenin, 2024’ün birinci çeyreğinde kısmen boşa çıktığını dile getirdi. Ocak ayında asgari ücrete yapılan büyük artışın yanlış yorumlandığını belirten Grafe, birçok kişinin yerel seçimlerden sonra TL’nin değer kaybedeceğine inandığını söyledi. Hükümetin ve TCMB’nin gerekli zemini hazırladığını düşündüklerini ifade eden Grafe, enflasyonu istikrara kavuşturmak için önümüzdeki iki çeyreğin kritik olacağını vurguladı.

KÜRESEL EKONOMİ VE EURO BÖLGESİ

Küresel ekonomi hakkında da değerlendirmelerde bulunan Grafe, küresel ekonominin birçok kişinin beklediğinden daha iyi performans gösterdiğini belirtti. ABD ekonomisinin güçlü bir performans sergilediğine dikkat çeken Grafe, gelişmekte olan piyasaların da yüzde 4’e yakın büyüme kaydettiğini ifade etti.

Euro bölgesinin toparlanmasına dair kısa vadeli beklentilerini paylaşan Grafe, Avrupa’daki büyümenin zayıf kalmaya devam ettiğini ancak Güney Avrupa ve özellikle İspanya’nın, Kuzey Avrupa ve özellikle Almanya’dan daha iyi performans gösterdiğini belirtti. Bu yılki yüzde 0,7’lik büyümeye kıyasla gelecek yıl yüzde 1,3’lük bir GSYİH büyümesi öngördüklerini açıklayan Grafe, çekirdek Avrupa büyümesinin önümüzdeki yıllarda yüzde 1-1,5 seviyesinde zayıf kalacağını düşündüklerini ifade etti.

HABER MERKEZİ 

Bakmadan Geçme