Grip kokteyli soluyoruz!
Kış aylarıyla birlikte gribal enfeksiyonlar etkisini gösterirken, uzmanlar çok sayıda farklı virüsün etkin olduğunu ve maske...
Kış aylarıyla birlikte gribal enfeksiyonlar etkisini gösterirken, uzmanlar çok sayıda farklı virüsün etkin olduğunu ve maske ile korumaya geçilmesi çağrısında bulundu.
Kış döneminde kapalı alanlarda daha fazla zaman geçirildiğini ve virüslere daha da çok maruz kalındığını, bunun da bulaşma hızının arttığını söyleyen İzmir Tabip Odası Başkanı Süleyman Kaynak, bu kış Korona, İnfluza, Rhinovirus, RSV gibi virüslerin etkin olduğunu bildirdi.
İzmir Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Süleyman Kaynak
Virüslerin birkaç çeşidine birden maruz kalınabildiğini ifade eden Kaynak, “Bu sene İnfluenza (grip) virüsü başta ağır seyirli viral enfeksiyon etkin. Korona virüslerin alt versiyonu da yaygın, henüz sona ermedi. Koronoya karşı büyük kesimin aşılanması ya da hastalık geçirmesi nedeniyle direnci yükseldi ve yoğun bakıma yol açan ağır tablolu artık yok. Fakat bağışıklık sistemi gelişmeyen, solunum sisteminde sorunu olan riskli gruplarda ağır seyrediyor” bilgisini verdi.
Soğuk algınlığı, gribin ağır seyri şikayetlerinin hastanelerde, aile hekimlerinde yoğunluğa neden olduğunu ifade eden Prof. Dr. Kaynak, “Çocuklarda bu şikayetler yoğun ve çocuk aciller dolu. Solunum sinsityal virüsü (RSV) virüsü 0-2 yaş grubu çocuklarda oldukça ağır seyrediyor. Yetişkinlerde müracaat fazla. Akciğer enfeksiyonuna yol açan virüslere karşın grip aşısı için vatandaşların uyarılması ve bu aşıların da vatandaşa ulaştırılması gerekiyor. Başta koah, diyabet, bağışıklık bozukluğu olan, çocuklar, hamileler gibi risk grubundakilerin özellikle korunması gerekiyor. Ayrıca Sağlık Bakanlığı’nın bu alanda mesafenin korunamadığı toplu ulaşım gibi yerlerde maske takılması gerektiğini duyurması lazım. Sadece korona için değil, kış dönemi boyunca tüm virüsleri karşı maske kullanımı hızlıca teşvik edilmeli. Ayrıca PRC testi için de kamu kurumlarında gerekli imkanların oluşturulması gerekiyor. Bunları ifade ettik ama yeterince yapıldığı belirtilemez” dedi.
Prof. Dr. Kaynak, Sağlık Bakanlığı’nın kış enfeksiyonlarına yönelik bu çalışmaların her kış dönemi öncesi yapması gerektiğini ve bunun hükümet politikası haline getirilmesi gerektiğini söyledi.
İzmir Tabip Odası Genel Sekreteri Dr. Yüce Ayhan ise Aralık ayından başlayarak solunum yolu enfeksiyonlarında önemli bir artış yaşandığını, İnfluenza (grip) virüsü baskın olduğuna bunun yanında Rhinovirus (nezle) virüsü, çocuklarda enfekte olan solunum RSV virüsü, korona virüsü gibi pek çok enfeksiyonların gözlendiğini belirtti. “Birçok virüsü yer almasından dolayı, bir virüsten etkilenen kısa sürede ikinci virüsün de etkisi altında kalabiliyor, iyileşememe haliyle karşılaşılıyor. Bu ortamda da hasta başvuruları artıyor. Kapalı yerlerde mutlaka maske takılmalıdır. Çocuk ve erişkinler için planlı aşıların zamanında yapılması gerekiyor. Grip ve zatürre aşılarının olması gerekiyor” görüşünü aktardı.
Turgay Kılıç