Grip mi yoksa daha ciddi bir tehdit mi? Vakaların 78,3'ünde aynı virüs çıktı!
Üst solunum yolu enfeksiyonlarında İnfluenza A neden baskın? PCR testleriyle hastalıklar nasıl tespit ediliyor? Hangi önlemler gripten korunmayı sağlıyor? Aşılama risk gruplarında ne kadar etkili?
Üst solunum yolu enfeksiyonlarının yüzde 78,3'ü İnfluenza A kaynaklı! Bu hastalığın yaygınlığı hangi riskleri doğuruyor ve korunmak için neler yapılmalı?
Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi’nde 1 Aralık 2024 ile 16 Ocak 2025 tarihleri arasında üst solunum yolu enfeksiyonu şikayetiyle başvuran hastaların yüzde 78,3’ünde İnfluenza A virüsü tespit edildi. Enfeksiyonun kış aylarında artması, hastanelerde yoğunluğa yol açarken, uzmanlar hem bireysel önlemlerin hem de sürveyans sistemlerinin önemine dikkat çekiyor.
HANGİ VİRÜSLER ÖNE ÇIKIYOR?
Yakın Doğu Üniversitesi Moleküler Mikrobiyoloji Laboratuvarı Sorumlusu Doç. Dr. Buket Baddal, enfeksiyonlara neden olan virüslerin detaylı analizlerini paylaştı. Hastaneye başvuran semptomlu vakalarda:
- İnfluenza A virüsü: Yüzde 78,3 (47 örnek)
- RSV (respiratuvar sinsityal virüs): Yüzde 11,7
- İnfluenza B virüsü: Yüzde 5
- SARS-CoV-2 (COVID-19): Yüzde 1,7
- Ko-enfeksiyonlar: Yüzde 3,3
Toplamda 138 klinik örneğin yüzde 43,5’i pozitif çıktı. Pozitif örneklerin büyük çoğunluğunu İnfluenza A oluşturdu.
BİLİMSEL VERİLER SALGINA KARŞI REHBERLİK EDİYOR
Solunum yolu enfeksiyonlarının kontrolünde veri toplama ve analiz sistemlerinin önemine vurgu yapan Doç. Dr. Baddal, “Moleküler PCR testleriyle salgının etkileri öngörülebilir. Bu sayede sağlık sisteminde önlemler alınabilir” dedi. Ayrıca, enfeksiyonun bulaş yollarını açıklayan Doç. Dr. Baddal, kapalı alanlarda maske kullanımı ve el hijyeninin hayati önem taşıdığını belirtti.
AŞILAMA RİSK GRUPLARINDA HAYATİ ÖNEM TAŞIYOR
Grip aşısının özellikle risk grupları için kritik olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Baddal, şu grupların aşılanması gerektiğini söyledi:
- 65 yaş üstü bireyler
- Kronik hastalığı olanlar
- 6 ay ile 2 yaş arası çocuklar
- Diyabet, astım, KOAH ve kalp yetmezliği hastaları
- Sağlık çalışanları ve huzurevi personelleri
- Hamileler ve risk gruplarının Eylül-Mart ayları arasında aşılanmasının ağır grip vakalarını ve gribe bağlı ölümleri önlediği kaydedildi.