Güneş gözlüğü deyip geçmeyin

Güneş ışınlarının göz hastalıklarına zemin hazırlayabileceğine dikkat çeken Türk Oftalmoloji Derneği güneş gözlüklerinin yaz aylarında gözlere yönelik önemli korunma önlemi olduğunu paylaştı. Türk Oftalmoloji Derneği, güneş gözlüğü alırken dikkat edilmesi gereken 7 özellik sıraladı

Türk göz doktorlarını temsil eden Türk Oftalmoloji Derneği yaz aylarında güneş ışınları daha fazla ve dik olarak ulaştığı için güneş gözlüğü kullanımının önem kazandığını vurguladı; halk sağlığı için dikkat edilmesi gerekenleri ve önerilerini paylaştı.

İnsan gözü kabaca güneşten gelen 400 ile 760 nanometre arasındaki ışık bandına duyarlı. Güneşten gelen 400 nanometre - ki buna Ultraviyole (UV) deniyor - ve altındaki ışınlar yüksek enerji içerdikleri için hücre ve hücre DNA’sı üzerine olumsuz etkilere sahipler. UV ışınlarının dalga boyu küçüldükçe zararlı etkileri de artıyor. En zararlı dalga boyu olan UV-C, normalde atmosferdeki ozon tabakasını geçmez.  Ancak eğer ozon tabakasında hasar varsa, bu durum en zararlı ışın bandının da dünyamıza ulaşmasına neden olur. Bu zararlı ışınlar göz çevremizde, göz kapaklarımızda cilt kanseri, kornea şeffafiyetinde bozulma, daha erken yaşta katarakt ve sarı nokta hastalığı gibi görme yetimizi tehdit eden hastalıklara zemin hazırlayabilir. Tüm bunlardan korunma seçeneklerinden birisi de güneş gözlükleri kullanmaktır.

GÖZLÜK ALIRKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ?

Güneş gözlüğü alırken kozmetik olarak yüzümüze yakışması yanında göz sağlığımız için aklımızda tutmamız gereken özellikler var. Bu özellikleri dikkate alarak, hem ekonomik hem fonksiyonel hem de beğenimize uygun bir güneş gözlüğü alabiliriz.

  1. Ultraviyole (UV) koruyucu etikete bakın. Güneş gözlüğü satın alırken aranacak en önemli şey, UV ışınlarını %100 engellediğini gösteren bir etiketi bulunmasıdır. UV koruyuculuğu ilk dikkat etmemiz gereken kuraldır.
  2. Daha büyük daha iyidir. Almayı düşündüğümüz güneş gözlüğü, göz bölgemizde ne kadar fazla alanı kaplıyorsa o kadar iyi korur. Özellikle göze yandan gelen UV ışınlarını kesen/girmesine engel olan büyük boyutlu gözlük almayı tercih edin.
  3. Daha koyu camlar daha iyi koruma sağlamaz. Çok koyu camlar havalı görünse de, daha fazla UV ışınını engellemez. Sadece camın rengine değil, ne kadar fazla UV engellediğine bakın.
  4. Cam rengi önemli değildir. Bazı gözlük camları sarı, yeşil veya gri gibi çeşitli renktedir. Farklı renkte güzel göründü diye zararlı ışınları daha iyi engellemez ancak spor yapanlar için yararlı olabilecek görüntü ve renk kontrastını artırabilirler.
  5. Polarize camlar UV'yi değil yansımayı önler. Polarize güneş gözlükleri, deniz veya göl yüzeyi gibi yansıtıcı yüzey kaynaklı yansımayı azaltır. Camın sadece polarize özelliği daha fazla koruma sağlamaz, gözlük alırken UV korumasına sahip olması daha önemlidir.
  6. Gözlük maliyeti, satın almada en önemli faktör değildir. Güneş gözlüklerinin pahalı olması kaliteli olduğu anlamına gelmez. Gözlüğün %100 UV engelleme özelliğini gösteren etikete sahip olması gözlüğün fiyatından daha önemlidir. Fiyatı makul gözlükler de bu özelliğe sahiptir.
  7. Kalite standartlarını kontrol edin. Alacağınız güneş gözlüğünün TSE, CE işareti gibi kalite standartlarına sahip olmasına dikkat edin.

HÜSNİYE SEVAL ACUN

 

Bakmadan Geçme