Günümüzde zayıflayan iki duygu | Uzmanı açıkladı

Dürtü kontrol bozuklukları ve zayıflayan utanç duygusu üzerine Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan'dan önemli açıklamalar

Günümüzde bireylerde, özellikle gençler arasında, utanç ve merhamet duygularının zayıflaması, toplumdaki davranışsal bozuklukları etkileyen önemli faktörlerden biri olarak öne çıkıyor. Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, bu duyguların zayıflamasının, dürtü kontrolü üzerindeki olumsuz etkilerini vurguladı.

DÜRTÜ KONTROLÜ VE DUYGUSAL ZAYIFLAMALAR 

Prof. Dr. Nevzat Tarhan, utanç ve merhamet duygularının gençler arasında önemli ölçüde zayıfladığını belirtti. Bu iki duygunun zayıflamasının, dürtü kontrolü üzerinde doğrudan etkisi olduğunu ifade eden Tarhan, “Dürtü kontrolü sağlayan en önemli duygu da utanç duygusudur” dedi. Utanç duygusunun, insanların davranışlarını denetlemelerine yardımcı olan ve başkalarına zarar vermekten alıkoyan önemli bir faktör olduğunu söyledi.

DÜRTÜ KONTROL BOZUKLUĞU

Dürtü kontrol bozukluğunun, çoğunlukla kişilik bozuklukları ile bağlantılı olduğunu dile getiren Tarhan, dürtüsel davranışların kleptomani, piromani, trikotillomani gibi çeşitli psikolojik durumlarda belirginleştiğini belirtti. Dürtü kontrol bozukluğu olan kişilerin, anlık düşüncelerini hemen eyleme dökme eğiliminde olduklarını ifade eden Tarhan, bu kişilerin şiddet içeren suçlar işleme eğiliminde olduğunu da ekledi. Bu tür davranışlar, özellikle adli vakaların arka planında sıklıkla yer alıyor.

ÇOCUKLARDA DÜRTÜ KONTROLÜNÜ ÖĞRENMEK 

Çocukların dürtüleri kontrol etme yetisinin zamanla geliştiğini belirten Prof. Dr. Tarhan, beyinlerinin ön bölgesindeki orbit frontal korteksin gelişiminin, dürtü kontrolünü sağlamak için kritik öneme sahip olduğunu vurguladı. Tarhan, çocukların dürtüleri kontrol etmeyi ancak yetişkinler tarafından doğru rehberlikle öğrenebileceklerini ifade etti.

DÜRTÜ KONTROL BOZUKLUKLARININ TEDAVİ EDİLMESİ 

Dürtü kontrol bozukluğu tedavisinde, beyindeki kimyasal ve elektriksel altyapının düzeltilmesinin önemine dikkat çeken Prof. Dr. Tarhan, tedavi sürecinde bireylerin dürtülerini kontrol etme yeteneğinin artırılabileceğini söyledi. Ayrıca, dürtü kontrol bozukluğunun bir kısmının madde kullanımından kaynaklandığını belirterek, tedavi sürecinde bu bağımlılığın da ortadan kaldırılması gerektiğini ifade etti.

ERGENLİK DÖNEMİ VE DÜRTÜ KONTROLÜ 

Ergenlik dönemi, dürtü kontrol bozukluklarının belirginleştiği bir dönem olarak öne çıkıyor. Tarhan, dikkat eksikliği olan bireylerin dürtüsellik gösterme eğiliminde olduklarını, bu durumun beyindeki dopamin metabolizmasının yetersizliğinden kaynaklandığını belirtti. Bu dönemde ailelerin, çocuklarının dürtü kontrolü ve pişmanlık duygusu üzerine dikkatlice yaklaşmalarının önemine değindi.

Prof. Dr. Nevzat Tarhan, dürtü kontrol bozukluğunun tedavi edilebilen bir rahatsızlık olduğunu, ancak tedavi sürecinin doğru şekilde yönetilmesinin gerekliliğini vurgulayarak, doğru yönlendirme ve terapi ile kişilerin bu bozukluktan kurtulabileceğini belirtti.