• Haberler
  • Dünya
  • Gürcistan bir kez daha mı karışacak? Cumhurbaşkanı Zurabişvili seçimleri tanımadı

Gürcistan bir kez daha mı karışacak? Cumhurbaşkanı Zurabişvili seçimleri tanımadı

Gürcistan'a seçim huzur getirmedi! Cumhurbaşkanı Salome Zurabişvili, dün gerçekleştirilen genel seçimlere dair çarpıcı bir açıklama yaparak, 'Bu seçimleri tanımıyorum. Seçimlerin tanınması, Rusya'nın müdahalesini kabul etmek anlamına gelir' dedi.

Gürcistan’da ilk kez elektronik oylama ve nispi temsil sisteminin uygulandığı seçimlerde iktidardaki Gürcü Hayali Partisi yüzde 53,93 oy oranıyla galip geldi. Ancak bu sonuç, Cumhurbaşkanı ve muhalefet tarafından geniş çaplı eleştirilere neden oldu.

Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda muhalefet liderleriyle bir araya gelen Cumhurbaşkanı Zurabişvili, görüşmenin ardından seçmenlere desteklerinden dolayı teşekkür ederek, "Gürcistan'ın Avrupa yolunu seçen tüm vatandaşlarımıza teşekkür ediyorum. Seçimleri siz kazandınız, kimsenin Avrupa geleceğimizi elimizden almaya hakkı yoktur," şeklinde konuştu. Zurabişvili, seçimlerin “Rusya tarzı” yapıldığını ve hileli olduğunu iddia ederek, bu iddiaların derinlemesine incelenmesi gerektiğini belirtti.

Zurabişvili, destekçilerini bugün başkent Tiflis'in Rustaveli Caddesi'nde yapılacak protesto yürüyüşüne davet ederek, "Yarın akşam 19.00'da Rustaveli Caddesi'nde toplanalım ve bu seçimleri tanımadığımızı dünyaya duyuralım. Demokratik seçim hakkımızdan vazgeçmeyeceğiz," ifadelerini kullandı.

Seçim sonuçlarına göre Gürcü Hayali Partisi parlamentodaki çoğunluğunu korurken, dört muhalefet partisi yüzde 5’lik barajı geçerek parlamentoya girme hakkı kazandı. Ancak muhalefet partileri seçim sonuçlarını tanımayarak seçimlerin “sahte” olduğunu ileri sürdü ve parlamentoya girmeyeceklerini ilan etti.

Bakmadan Geçme