Güzel dişler için 6 öneri

Anadolu Sağlık Merkezi Hastanesi'nden Ağız ve Diş Sağlığı Bölümü Klinik Koordinatörü Dt. Arzu Tekkeli, diş eti çekilmesinin, ağız ve diş sağlığına yeterince dikkat edilmemesiyle ortaya çıktığını belirterek, diş hassasiyeti, çürük, hatta diş kaybına neden olabildiğini söyledi

Diş eti çekilmesi meydana geldiğinde dişler ve diş eti çizgisi arasında boşluklar oluşur. Bu boşlukların, hastalığa yol açabilecek zararlı bakterilerin birikmesine sebep olabileceğini açıklayan Anadolu Sağlık Merkezi Hastanesi Ağız ve Diş Sağlığı Bölümü Klinik Koordinatörü Dt. Arzu Tekkeli, “Diş eti çekilmesi yetersiz ağız içi temizliğinden genetik faktörlere, sigara kullanımından diş gıcırdatmaya kadar pek çok sebepten dolayı meydana gelebilir” dedi.

Dişlerin daha uzun görünmesine ve diş hassasiyetine neden olabilen bu sorunun genellikle diş fırçalama sırasında sıcak, soğuk veya asitli yiyecek-içecek tüketirken ağrı ve hassasiyet oluşumuyla fark edildiğini belirten Diş Hekimi Arzu Tekkeli, “Rahatsızlığın ayrıca; diş etinde sıklıkla kanama, şişlik ve ağızda koku gibi hayat kalitesini düşüren belirtileri de bulunuyor. Diş eti çekilmesi tedavi edilmediğinde diş hassasiyetine, çürüklere ve hatta diş kaybına neden olabiliyor. Diş eti çekilmesi tedavisi, diş eti nakli, kök yüzey düzleştirmesi, diş taşı temizliği ve diş eti cerrahisi gibi yöntemlerden oluşuyor. Hastanın mevcut durumuna en uygun tedavi yöntemi değişkenlik gösteriyor” diye konuştu.

Diş Hekimi Arzu Tekkeli, diş etinin çekilmemesi için alınabilecek bazı önlemleri  paylaştı:

1.    Dişlerinizi her gün düzenli ve sert olmayan bir diş fırçası ile fırçalayın. 
2.    Düzenli olarak diş ipi kullanın.
3.    Diş hekimi kontrollerinizi aksatmayın. 
4.    Tütün ürünlerinden kaçının. 
5.    Sağlıklı bir beslenme tarzını benimseyin. 
6.    Stresten mümkün olduğunca uzak durun veya stres kontrolü konusunda kendinizi eğitin.


 

Bakmadan Geçme