Halit Refiğ'in anısına İzmir'de duygu yüklü gece
Halit Refiğ'in sinemasını bu kadar özel kılan neydi? Eşi Gülper Refiğ'in performansıyla duygular nasıl doruğa çıktı? İzmirli sanatseverler bu özel gecede neler hissetti?
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Türk sinemasının usta yönetmeni Halit Refiğ’in 90. doğum yıl dönümü ve vefatının 15. yılı anısına düzenlediği etkinliklerle İzmirlilere duygu dolu anlar yaşattı. Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde gerçekleştirilen sergi, dizi gösterimi ve söyleşilerde, Halit Refiğ’in sinema dünyasına katkıları ve çok yönlü sanat hayatı yeniden gündeme geldi. Etkinlik, İzmirlilerin yoğun katılımıyla gerçekleşirken, izleyicilere unutulmaz anlar yaşattı.
Sergiyle Başlayan Anlamlı Etkinlik
Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi Üst Galerisi’nde açılışı yapılan “Halit Refiğ 15. Yılında Sevgi ve Özlemle Sergisi”nde, ünlü yönetmenin sinema kariyerine dair pek çok değerli eser sergilendi. Halit Refiğ’in film afişleri, fotoğrafları, el yazması senaryoları, kitapları ve kendisine yazılan mektuplar, ziyaretçileri derin bir yolculuğa çıkardı. İzmirliler, Refiğ’in kişisel eşyaları ve belgeleriyle yönetmenin hayatına dair pek çok ayrıntıyı keşfederken, duygusal anlar yaşadı. Serginin ardından, Refiğ’in yönetmenliğini yaptığı ve Türk televizyon tarihinin unutulmaz yapımlarından biri olan 1975 yapımı Aşk-ı Memnu dizisinin beşinci bölümü gösterime sunuldu.
Gülper Refiğ’in Piyano Dinletisi İle Duygusal Final
Etkinliğin en dikkat çeken anlarından biri, Halit Refiğ’in eşi, müzikolog ve emekli akademisyen Prof. Gülper Refiğ’in Aşk-ı Memnu dizisinin final bölümüne piyano performansıyla eşlik etmesi oldu. Performans, izleyiciler tarafından büyük beğeniyle karşılandı ve duygu dolu anlar yaşandı. Gösterimin ardından Prof. Gülper Refiğ, eşinin sanat anlayışı ve çok yönlü kişiliği hakkında anılarını paylaşarak izleyicilere unutulmaz bir sohbet sundu.
Sinema ve Kent Yaşamı Üzerine Söyleşi
Etkinlik kapsamında kent antropoloğu ve yönetmen Aysim Türkmen, Aşk-ı Memnu dizisinin görsel dili, romanla olan ilişkisi ve dönemin şehir yaşamı üzerine kapsamlı bir söyleşi gerçekleştirdi. Türkmen, Halit Refiğ’in, sinemasında dönemin toplumsal yapısını nasıl ele aldığını ve bu yapının Refiğ’in filmlerinde nasıl görselleştiğini ayrıntılarıyla anlattı. Bu söyleşi, katılımcılar için Halit Refiğ sinemasına farklı bir bakış açısı kazandırdı.
Plaket Takdimi ve Teşekkür Konuşmaları
İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclis Başkan Vekili Altan İnanç, etkinliğin sonunda Halit Refiğ’in anısını yaşatan bu anlamlı geceye katkı sağlayan Prof. Gülper Refiğ, küratör Hilmi Nakipoğlu ve Ulvi Sılaoğlu’na teşekkür plaketi takdim etti. İnanç, “Bu plaketleri İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin bir armağanı olarak kabul ederseniz çok memnun olurum. Hepiniz iyi ki varsınız” diyerek duygu dolu anlara ortak oldu.
Prof. Gülper Refiğ’den Anlamlı Mesaj
Plaket takdimi sırasında konuşan Prof. Gülper Refiğ, eşi Halit Refiğ’in her zaman topluma hizmet etmeye çalışan bir yönetmen olduğunu belirterek, “Eşim hiçbir zaman ön planda olmayı istemeyen, sadece topluma bir şeyler vermek için çalışan bir insandı. Bu anlamlı etkinlikte Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde bulunmak benim için çok heyecan verici. Saygun ile eşim, uzun yıllar boyunca pek çok özel anıyı paylaştılar. İzmir halkına şükranlarımı sunuyorum” dedi.
Halit Refiğ’in Sinema Serüveni
Halit Refiğ, Türk sinemasında yerli ve kimlikli bir sinema anlayışının öncülerinden biri olarak bilinir. Robert Koleji’nde mühendislik eğitimi aldığı yıllarda Beyoğlu’ndaki bir dublaj stüdyosunda başlayan sinema serüveni, onu kısa sürede Türk sinemasının en önemli yönetmenlerinden biri haline getirdi. 1953’te İngiltere’ye gidip ardından Türkiye’ye dönerek askerlik sonrası sinema dünyasına adım atan Refiğ, Yasak Aşk, Gurbet Kuşları, Haremde Dört Kadın ve Bir Türk'e Gönül Verdim gibi filmleriyle ulusal ve uluslararası pek çok ödüle layık görüldü. Moskova, Yeni Delhi ve Sorrento Film Festivalleri’nde ödüller kazanan Refiğ, Gurbet Kuşları filmiyle Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde En İyi Yönetmen Ödülü’ne de layık görüldü.
Sinemanın yanı sıra felsefe, sanat tarihi, edebiyat ve müzik alanında da büyük bir birikime sahip olan Halit Refiğ, Türk sanat dünyasına çok yönlü katkılar sundu. Refiğ’in sinema dünyasındaki iz bırakan eserleri, hala büyük bir hayranlıkla anılmaya devam ediyor.
Halit Refiğ Sineması Paneli ve Film Gösterimleri
İzmir’de Halit Refiğ anısına düzenlenen etkinlikler, Ekim ayı boyunca devam edecek. 20 Ekim’de İzmir Sanat Büyük Salon’da “Ulusal Sinema ve Ötesi: Halit Refiğ Sineması” adlı panel düzenlenecek. Panelde Prof. Dr. Hidayet Hale Künüçen, Prof. Dr. Senem Duruel Erkılıç ve Dr. Öğretim Üyesi Pınar Tınaz, Halit Refiğ sinemasını farklı yönleriyle ele alacak. Panelin ardından Hanım filmi izleyiciyle buluşacak. 27 Ekim’de ise Köpekler Adası filmi gösterilecek.