• Haberler
  • Siyaset
  • 'Halk için Ekonomi Paketi' ni duyurdu: Paketten ne çıkacak!

'Halk için Ekonomi Paketi' ni duyurdu: Paketten ne çıkacak!

Türkiye İşçi Partisi (TİP), ekonomik krize karşı geliştirdiği 'Halk için Ekonomi Paketi'ni (HEP) tanıtarak, yoksulluğa ve geçim sıkıntısına çözüm önerileri sundu. Genel Başkan Erkan Baş, bu paketle birlikte halkın sesinin duyulması gerektiğini vurguladı. Peki, TİP'in önerileri neler? Ekonomik krizin altında yatan sebepler nelerdir? HEP ile Türkiye'nin ekonomik geleceği nasıl şekillenecek? İşte detaylar...

Türkiye İşçi Partisi (TİP), ekonomik krize ve yoksulluğa karşı çözüm önerisi olarak geliştirdiği "Halk için Ekonomi Paketi"ni (HEP) düzenlediği bir toplantıyla kamuoyuna tanıttı. TİP Genel Başkanı Erkan Baş, HEP’in amacının, mevcut ekonomik politikaların yarattığı olumsuz sonuçları ortadan kaldırmak olduğunu belirtti.

Toplantıya TİP Bilim Kurulu üyeleri İlke Bereketli, Nazır Kapusuz ve İsmet Akça da katıldı. Baş, toplantının başında yaptığı konuşmada, HEP’in, Türkiye’de birçok emekçinin, gencin, kadının ve yurttaşın gündemine gireceğine inandığını ve yaşanan sıkıntılara çare olmayı umduklarını ifade etti.

Baş, iktidarın yaşanan ekonomik yıkımı gizlemeye çalıştığını vurgulayarak, “Halkın hissettiği gerçekliği rakamlarla ve tablolarla saptırmaya çalışıyorlar,” dedi. Türkiye'deki ekonomik durumu eleştirirken, özellikle yoksul halkın bu ezbere dayalı ekonomi politikalarının bedelini ödediğini belirtti.

Ekonomik Krizin Nedenleri

Baş, Türkiye'de milyonlarca emekçinin her geçen gün daha çok çalıştığını, ancak daha az kazandığını ifade etti. “Yaşamak, artık nefes alıp vermeye indirgenmiş durumda,” diyen Baş, sokakta ve pazarda gördükleri durumun, toplumun çoğu için geçim derdi haline geldiğini dile getirdi.

Ayrıca, TİP’in hazırladığı HEP’in, işçi sınıfı iktidarının uygulayacağı ekonomik politikalarının nüvelerini taşıdığını, ancak esas amacının iktidara geldiklerinde yapacakları değil, çözüm önerilerini kamuoyuyla paylaşmak olduğunu açıkladı.

HEP’in Temel İlkeleri

TİP, HEP çerçevesinde öncelikli olarak, kamu kaynaklarının halka geri kazandırılması gerektiğini savundu. Baş, “Bizden çaldıklarını geri alacağız, hep beraber kazanacağız,” ifadeleriyle bu durumu özetledi. Vergi adaletinin sağlanmasının önemine dikkat çekerek, zenginlerin vergi ödemediğini ve dolaylı vergilerin yoksulları daha fazla etkilediğini söyledi.

Baş, enflasyonla mücadele konusunda iktidarın geçmişte yaptığı açıklamaların gerçeği yansıtmadığını savundu ve “Asgari ücret 9 aydır sabit, enflasyon durdu mu?” diye sordu. Ayrıca, 2024 yılı bütçesinde tespit edilen 1.315 vergi istisnasının, devlete kaybettirilen 2.2 trilyon TL’lik bir kaynağa işaret ettiğini vurguladı.

Kamu Hizmetlerine Yatırım Çağrısı

Baş, HEP ile birlikte nitelikli kamu hizmetleri ve yatırımların önemini vurguladı. “Asgari ücret değil, insanca yaşam ücreti istiyoruz,” diyen Baş, sosyal konut üretimi ve kamu destekli enerji, su ve iletişim hizmetlerinin sağlanmasının gerekliliğine işaret etti.

Son olarak, Baş, TİP olarak yoksul halkı bu durumdan kurtarmak ve Türkiye'nin kaynaklarını nasıl halk için kullanabileceklerini göstermek için çalışmalarına devam edeceklerini belirtti. HEP’in, Türkiye’de yeni bütçe ve enflasyon rakamlarının tartışıldığı bir dönemde güçlü bir sesin yükselmesi gerektiğini vurguladı.

Baş, “Bu ezberi bozacağız ve halkın haklarını savunmaya devam edeceğiz,” ifadeleriyle toplantıyı sonlandırdı.

Kaynak: Basın Bülteni 

Bakmadan Geçme