• Haberler
  • İzmir
  • ‘Halka dinamitli patlatmayla taş ocağı kurulsun mu?’ sorusu sorulacak!

‘Halka dinamitli patlatmayla taş ocağı kurulsun mu?’ sorusu sorulacak!

Egeli Gazete’nin haberine göre Çevre İl Müdürlüğü, İzmir-İstanbul Otoyolu ve Belkahve Tüneli’ne 500 metre mesafede dinamitli...

Egeli Gazete’nin haberine göre Çevre İl Müdürlüğü, İzmir-İstanbul Otoyolu ve Belkahve Tüneli’ne 500 metre mesafede dinamitli patlatmayla taş ocağı kurulması için Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) sürecini başlattı. 2 Ocak 2024’te halkın katılım toplantısı da yapılacak. Bu taş ocağı için yapılan planlar, çevre, halk sağlığı ve çevresel etkiler açısından tartışma yaratıyor.

Planlanan taş ocağı, Bornova Kavaklıdere Mahallesi Boğazkesen mevkiinde 16,7 hektarlık maden alanını genişleterek 41,05 hektarlık bir alanda açık ocak maden işletmesi yapılmasını içeriyor. Patlatmalı üretimin 28,55 hektarlık bir alanda gerçekleşeceği ifade ediliyor.

Haber

Ancak, bu proje çevresindeki doğal alanlara ve hassas bölgelere zarar verebilir. Örneğin, taş ocağı alanının 135 metre uzaklığında Nif Dağı 2. derece doğal SİT alanı bulunuyor. Ayrıca, tarım arazileri, üzüm bağları, zeytinlikler ve Belkahve’deki Ata Anı Evi gibi önemli noktalar projenin yakınında bulunuyor.

ÇED raporunda, taş ocağı alanının bazı bölümlerinin nitelikli doğal koruma alanına, hatta askeri yasak bölge sınırlarına girdiği belirtiliyor. Bu durum projenin çevresel ve askeri açıdan da hassaslık yarattığını gösteriyor.

Haber Merkezi

Bakmadan Geçme