Hamas'ın yeni lideri belli oldu

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Gazze'deki olası ateşkes sürecini değerlendirdi. Blinken, Hamas'ın yeni Siyasi Büro Başkanı Yahya Sinvar'ın, bu süreçte ana karar verici konumunda olduğunu vurguladı.

Blinken, "Bay Sinvar, bu ateşkesin sağlanmasında ana karar verici konumda. Dolayısıyla şu anda bir ateşkes ile yola devam edip etmemeye karar vermek ona kalmış durumda. Bu ateşkes, çaresiz durumdaki Filistinli kadın, çocuk ve erkeklere fayda sağlayacaktır," dedi.

Ayrıca, Blinken, müzakerelerin nihai aşamasına ulaştığını ve bitiş çizgisinin çok yakında geçilmesi gerektiğine inandıklarını belirtti. "Şu anda bir dönüm noktasındayız. Müzakereler nihai aşamasına ulaştı ve bitiş çizgisini çok yakında geçmesi gerektiğine inanıyoruz," şeklinde konuştu. Böyle bir ateşkes anlaşmasıyla hem Gazze halkının rahatlayacağını hem de esirlerin evlerine döneceğini dile getirdi.

Gazze'de varılacak bir ateşkesin, Orta Doğu'da daha kapsamlı bir bölgesel istikrara zemin hazırlayacağını ifade eden Blinken, bu yönüyle de Gazze'de ateşkes için çok uğraştıklarını belirtti. Orta Doğu'da son haftalarda artan tansiyonun, İsrail dahil kimseye fayda getirmediğini anlatan Blinken, ABD olarak bu gerilimin düşmesi için çaba gösterdiklerini savundu.

Blinken, "Bu yoğun çabalarımızı bölge genelinde ve ötesinde sürdürüyoruz ve İsrail dahil herkese bu noktada çatışmayı büyütecek herhangi bir şey yapmaktan kaçınmaları için baskı yapıyoruz," ifadesini kullandı.

Bakmadan Geçme