• Haberler
  • Genel
  • Hande Buse Şeker davasında karar yine çıkmadı

Hande Buse Şeker davasında karar yine çıkmadı

Berivan KAYA/YENİ İZMİR İzmir'in Konak ilçesinde bir apartmanda polis memuru Volkan Hicret tarafından öldürülen Trans Hande...

Hande Buse Şeker davasında karar yine çıkmadı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Berivan KAYA/YENİ İZMİR

İzmir’in Konak ilçesinde bir apartmanda polis memuru Volkan Hicret tarafından öldürülen Trans Hande Buse Şeker davasının 7. Duruşması İzmir 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde gerçekleşti. Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu ve Kadın Meclisi duruşma öncesi adliye önünde gerçekleştirdikleri basın açıklamasında, LGBTQ+’ların hedef haline getirildiklerini belirti.

“KADIN VE LGBT+ DÜŞMANLARINI GÖNDERECEĞİZ”

Hande Buse Şeker’in öldürülmesi tesadüf olmadığını dile getiren Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Üyesi Tülin Osmanoğulları, “Hande Buse Şeker’den sonra öldürülen trans kadınlar, saldırıya uğrayan LGBT+’ların hiçbiri tesadüf değil. Bu ülkede en üst perdeden her gün LGBT+’lar hedef gösteriliyor. Her gün akıl almaz suçlarla itham ediliyorlar, nefret suçuna maruz bırakılıyorlar.

Onların kullandığı bu dil LGBT+’ların hayatlarını çekilmez hale getiriyor. Bunlar yetmezmiş gibi bir avuç LGBT+ düşmanlarıyla, kadın düşmanlarıyla seçim ittifakı yapıyorlar. Biz buradan günlerdir haykırıyoruz kadın ve LGBT+ düşmanlarını göndereceğiz. Bu ülkede muhalif olan hiç kimsenin yaşam hakkı yok. Eğer muhalifsen Erzurum’da gördüğümüz gibi taşlanabiliyorsunuz. Yapılan saldırıların da hiçbiri tesadüf değil. Biz bu seçimde kadın ve LGBT+ düşmanlarını göndereceğiz” ifadelerine yer verdi.

“EMSAL BİR KARAR TALEP EDİYORUZ”

Birden fazla suç unsurun oluştuğuna dikkat çeken Tülin Osmanoğulları, “Sadece öldürme yok, silah zoruyla cinsel saldırı, işkenceye varan darp, ev içerisinde yağma var. Sadece öldürmeden değil, diğer suçlardan da hak ettiği cezayı alması için mücadele veriyoruz. Şeker’in arkadaşını da yaraladı, cinsel saldırıda bulundu. LGBTQ+’lar sürekli hedef gösteriliyor, nefret suçuna maruz bırakılıyor.

Yargıda LGBTQ+’lara karşı işlenen suçlarda en alt düzeyden cezalar veriliyor. Bu durum da suça teşvik ediyor. Suçların önüne geçemiyorsanız caydırıcı cezalar verin. Geçtiğimiz aylarda Mira Güneş cinayet davası vardı. Burada resmen trans kadın olduğu için sanık her yerden indirim aldı. Aynı şeyin Hande Buse davasında olmasını istemiyoruz. Emsal bir karar talep ediyoruz” dedi.

“İSTİNAFTAN EKSİKLERLE GELDİ”

Hande Buse Şeker’in avukatı Mahmut Şeren açıklamasında, “Bu dosya istinaftan bazı eksikler tespit edilerek geri gelmişti. Onlardan biri mağdur N.A’nın Adli Tıp Kurumu’nda muayene edilmesi gerekliliği idi.

Mağdura ulaşılamadığı için bu halen gerçekleşemedi. Mağdura ulaşma çabaları sürecek bu nedenle duruşma 19 Temmuz saat 10:10’a ertelendi” diye konuştu.

NE OLMUŞTU

9 Ocak 2019’da İzmir’in Konak ilçesinde bir apartman dairesinde çıkan kavgada, polis memuru Volkan Hicret’in tabancasından çıkan kurşunlarla trans Hande Şeker öldü, trans N.A ve A.T.K isimli iki kişiyi de yaralandı.

Hande Buse Şeker’in ve mağdur diğer trans kadınların davasının 26 Kasım 2020’deki karar duruşmasında Volkan Hicret, müebbet hapis cezasının yanı sıra toplamda 42 yıl hapis cezası ile cezalandırılmıştı. Cezanın yeterli olmaması sebebiyle başvurulan istinaf sürecinin sonucunda, İzmir Bölge Adliye Mahkemesi 4. Ceza Dairesi tarafından dosyada verilen hüküm bozuldu. (M.T.)

Bakmadan Geçme